Zonder vrijwilligers geen openluchttheater Valkenburg

"Het is het oudste openluchttheater van Nederland", vertelt directeur Vincent Loozen. © L1
Het seizoen van het openluchttheater in Valkenburg begint dit weekend. Een theater dat niet zou bestaan zonder de vele vrijwilligers die er werken. "Je moet goed kunnen lopen, niet bang zijn voor trappen en je moet sterk zijn."
Het openluchttheater stamt uit 1916. Het werd ontworpen voor een welgestelde familie door architect Pierre Cuypers als onderdeel van een rotspark. Inclusief dus een amfitheater op de plek waar van nature al een kuil in het landschap zat, vertelt directeur Vincent Loozen.

'Heb je nergens'

"Het is het oudste openluchttheater van Nederland, en ik vind het het ook het mooiste. Dit heb je nergens. Maar juist die plek zorgt ook voor flink wat uitdagingen", aldus Loozen.

Sjouwen

Zo is het theater door de hoogteverschillen nauwelijks toegankelijk voor transportkarretjes. Vrijwel alles moet (letterlijk) handmatig het theater ingesjouwd worden. Van kratten drank tot rekwisieten. Jeu Lemmens is één van de tientallen vrijwilligers die bij het theater werken. "Je moet goed kunnen lopen, niet bang zijn voor trappen en je moet sterk zijn. Anders loop je je kapot hier op die trappen."

Vrijwilligers

In de winter staat het theater leeg, letterlijk. De banken gaan er dan uit en het dak dat boven de bühne hangt wordt gedemonteerd. Als het nieuwe seizoen begint is er dan ook genoeg te doen, zegt directeur Loozen.
"Alles moet terug ingehangen worden, alles gecontroleerd. Schoonmaken, het groen snoeien. Het theater bestaat dankzij de inspanningen van die vrijwilligers. Ik zelf ben verantwoordelijk voor de programmering, maar dat is maar een marginaal onderdeel van het succes. Zonder al die vrijwilligers zou dit niet bestaan."

Gepensioneerd

Het theater heet tientallen vrijwilligers, de meeste gepensioneerd. "Ik was gepensioneerd en ik zat me te vervelen", vertelt Jeu Lemmens, die al 14 jaar vrijwilliger is. "Hier was van alles te doen, zeker toen ik net begon. In de beginjaren had je geen banken, alleen kussens. Ja, ik heb me kunnen uitleven."

In een grot

Artiesten zijn vaak aangenaam verrast door het theater en de backstage, die in een grot achter de bühne zit. Loozen: "Als ze hier voor het eerst komen zijn ze verrast. We hebben veel buitenlandse artiesten die ooit geboekt zijn, en die vervolgens op tour gaan in Europa en zich bij ons melden om te komen spelen. Want waar vind je dit nou?"
Zondag 14 mei trapt het openluchttheater het seizoen af met The Kik. Het openluchttheater Valkenburg trok vorig jaar 25.000 bezoekers.
Meer cultuur zie je dit weekend in de nieuwe uitzending van Cultuurcafe, online en op L1 TV.