Ridders en jonkvrouwen kunnen weer het veld in

Leden van re-enactment vereniging Levende Geschiedenis Limburg. © Rudi Zijlstra
De tijd staat niet stil. Zelfs in de wereld van re-enactment. Historische taferelen nabootsen op evenementen wordt steeds professioneler. "Soms lijkt het wel op een auditie als we ons willen inschrijven", zegt Jørgen Dohmen uit Oirsbeek. Hij is lid van Levende Geschiedenis Limburg.
Jørgen Dohmen: "Als je wilt kun je ieder weekend ergens staan met je gezelschap. Het aantal historische evenementen is de laatste jaren enorm gegroeid in binnen-en buitenland."

Allegaartje

Het seizoen voor zijn gezelschap is weer begonnen. De koude wintermaanden zijn nuttig besteed met het slijpen van de pijlen, zwaarden, bijlen en het onderhouden van de middeleeuwse kledij. "Het niveau stijgt bij veel re-enactment groepen. Vroeger kon je nog wel een op een evenement belanden waar het qua uitrusting en kleding een allegaartje was. Dat kom je nu eigenlijk niet meer tegen", vertelt Jørgen Dohmen.

Vikingen

Levende Geschiedenis Limburg heeft 35 leden. Het gezelschap is verdeeld in twee groepen. De 'Luyden van 't Gelres Overkwartier' en een gezelschap van vroeg-middeleeuwse Vikingen. Er zijn meerdere re-anactment groepen actief in Limburg zoals het Tweede Wereldoorlog-gezelschap van Amerikaanse soldaten Supersixth uit Stein, en de vereniging de Ridders van de Heerlijkheid Hoensbroek.

Studeren

Dohmen zelf gaat als het karakter van een boogschutter uit de late middeleeuwen, rond 1470: "Ieder lid werkt aan een eigen profiel van zijn of haar karakter. Dat betekent dat je best wel moet studeren op de geschiedenis van je onderwerp. Alles moet kloppen. Voor nieuwe leden is dat belangrijk. Soms hebben ze een mooi zwaard gekocht maar strookt dat helemaal niet aan de periodes die wij uitbeelden. Zonde van het geld natuurlijk."

Acteerwerk

De thuisbasis van Levende Geschiedenis is Kasteel Montfort. De voormalige vesting heeft een indrukwekkende toren "De Grauwert".. Iedere eerste zondag van de maand zijn daar leden te vinden van de re-enactmentgroep. "We geven dan, geheel in karakter, tekst en uitleg aan het publiek. Dat begint al aardig op acteerwerk te lijken want je moet een heel verhaal in je hoofd hebben. Eerlijk gezegd heeft daar niet iedereen binnen onze vereniging zin in. Sommige leden willen gewoon geconcentreerd met hun ambacht als smid of mandenvlechter bezig zijn tijdens een evenement."