Sef Pijpers overleden: 'Kleurrijk en bevlogen dirigent'

Sef Pijpers in 2017 in de Rodahal in Kerkrade, na de winst van De Greune (Wolder) bij het WMC. © L1
Dirigent Sef Pijpers wordt donderdag in kleine kring gecremeerd. Zijn invloed op de blaasmuziek is enorm geweest. “Een kleurrijk en bevlogen dirigent, misschien soms wat te bevlogen.”
Pijpers (Beek, 1929) verwierf zijn grootste faam als dirigent van harmonie- en fanfareorkesten. Hij stond op de bok bij onder meer de Koninklijke Harmonie van Thorn, Sint Petrus en Paulus in Wolder en fanfare Sint Joseph in Meers. Hij leidde veel van zijn orkesten naar grote nationale en internationale successen. Vorige week overleed hij op 94-jarige leeftijd, na een kort ziekbed. Pijpers leed de laatste jaren aan alzheimer.
Pijpers was ook hoofdvakdocent HaFa-directie aan het conservatorium van Maastricht. Daar leidde hij onder meer Fried Dobbelstein op, die altijd bevriend met hem is gebleven, zo vertelt hij tegen vakblad Klankwijzer. “Pijpers is een dirigent met een onmiskenbare betekenis voor de blaasmuziek. Hij heeft een groot deel van mijn leven bepaald. Niet alleen als leermeester, maar ook als mens. We hebben elkaar nooit uit het oog en oor verloren.”

Klankkleuren

Voor veel collega-dirigenten en muzikanten is Pijpers een absoluut icoon, een van de meest legendarische dirigenten in de geschiedenis van de blaasmuziek. “Zijn betekenis voor de blaasmuziek in Limburg (..) is enorm en niet te onderschatten. Onder zijn leiding nam het muzikaal niveau van onze harmonie fors toe en werden grote successen behaald. Zijn vermogen om prachtige klankkleuren te scheppen wordt algemeen erkend,” zo schrijft Harmonie Sint Petrus en Paulus in een in memoriam. Pijpers stond daar van begin jaren ‘90 tot 2002 voor het orkest.
Pijpers stond bekend als een strenge, doch rechtvaardige dirigent. “In de omgang in wezen een lieve man, maar als het moest ook fel en op zijn strepen staand. Hij was een kleurrijk en bevlogen dirigent, misschien een enkele keer wat te bevlogen, maar dat was dan altijd bedoeld om er muzikaal nog meer uit te halen.”

Documentaire

Ook presentator Wim Cremers kende Sef Pijpers goed. Hij loopt al jaren rond met het idee een documentaire over ‘De Pieper’ te maken. “Ik heb nog wat interviews liggen, daar moest ik nu maar eens aan beginnen om daar wat van te maken,’ zo vertelt hij L1.
In het artikel in Klankwijzer haalt Cremers herinneringen op aan zijn tijd bij fanfare Sint Joseph in Meers, onder Sef Pijpers: “Ik heb bij heel veel orkesten en onder veel dirigenten gespeeld, maar Pijpers was de enige die de spanning kon overbrengen om een orkest tijdens een uitvoering of concours nog beter te laten klinken. Met De Pieper op de bok had je het gevoel dat je niet kon verliezen. Van Meers werd altijd gezegd dat we goede blazers hadden. Maar we waren niet beter dan muzikanten van andere orkesten. We hadden gewoon een betere dirigent.”
Veel orkesten waar Pijpers op de bok stond, komen later dit jaar met een muzikaal eerbetoon aan ‘maestro Pijpers’.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!