Herbouw bandkeramische boerderij vastgelegd in documentaire

Een bandkeramische boerderij wordt nagebouwd. © Frank Moonen (L1)
In Moorveld wordt een bandkeramische boerderij van 7.000 jaar geleden nagebouwd. En die reconstructie wordt verfilmd in een documentaire.
De Bandkeramiekers zijn het eerste volk dat in Limburg het bestaan als rondtrekkende van jager-verzamelaars inruilde voor een leven als boer.
Ze vestigden zich als eerste in Zuid-Limburg en maakten keramiek zoals potten en schalen met decoraties in de vorm van bandpatronen, vandaar de naam Bandkeramiekers. Vooral in Maastricht en de Westelijke Mijnstreek zijn veel archeologische vondsten gevonden die iets vertellen over de geschiedenis.

Handwerk

"Je kunt je nauwelijks voorstellen dat lang geleden dit allemaal met de hand werd gebouwd. We proberen het zoveel als mogelijk te doen zoals ze toen deden, maar we ontkomen er toch niet aan machines te gebruiken, ook vanwege de veiligheid. En soms gaat er ook wel een boutje in", vertelt Tijmen van Doorn van het educatief centrum mOErveld.

Documentaire

Om die geschiedenis meer bekend te maken, besloot producent en regisseur Robin Peeters er een documentaire over te maken. Volgens hem gaat de documentaire ver terug in de tijd, maar is er wel link met de actualiteit omdat de toekomst van de landbouw in Nederland ook nu een belangrijk onderwerp is."We gaan geen oordeel geven, maar willen wel laten zien hoe de agrarische cultuur is ontstaan. Als ze toen niet een heel revolutionaire stap hadden gezet, dan had de wereld er nu totaal anders uitgezien", vertelt Peeters.