Bidweg Sterre der Zee wordt immaterieel erfgoed

De bidwegprocessie © Jean-Pierre Geusens
De Bidweg van de Sterre der Zee in Maastricht wordt toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit wordt op Tweede Pinksterdag officieel bekrachtigd.
De bidweg is een eeuwenoude route die start bij het beroemde beeld van Onze Lieve Vrouw (OLV) Sterre der Zee in de gelijknamige basiliek. De wandeling gaat langs allerlei Mariabeeldjes in het centrum van Maastricht en eindigt ook weer bij het beeld van OLV Sterre der Zee.

Behoud voor de toekomst

De aanmelding om de bidweg bij de Inventaris immaterieel Erfgoed Nederland toegevoegd te krijgen, kwam van Broederschap Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. "De belangrijkste reden om de bidweg op te geven was om die te behouden voor de toekomst. Als het wordt toegevoegd aan de Inventaris wordt de bidweg ook voor de toekomst in de harten van de mensen gesloten", legt vicevoorzitter Luc Vosters uit.
Na de aanmelding was het nog afwachten of de bidweg van de Sterre der Zee ook daadwerkelijk zou worden toegevoegd aan de Inventaris immaterieel Erfgoed. Nu bekend is dat dit ook echt gaat gebeuren, is Vosters euforisch. "Het is fantastisch! Een gevoel van trots en voldoening overheerst. We zouden dit het liefst van het dak van de basiliek willen schreeuwen."

Bijschrijving

Op 29 mei wordt de bijschrijving van de Maastrichtse Bidweg van de Sterre der Zee in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland officieel bekrachtigd in een plechtige en feestelijke bijeenkomst in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee. De directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland zal de bijschrijving officieel ondertekenen. De ondertekening van het certificaat is om 18:00 uur. Rond 18:45 uur zal uit dankbaarheid de Grote Bidweg worden gelopen. Het beeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee zal daarbij meetrekken.

Historische dag

"Tweede Pinksterdag 2023 zal een historische dag zijn", verwacht Luc Vosters. "De ondertekening van het certificaat van bijschrijving is een bijzondere en eenmalige gebeurtenis die iedereen kan meevieren", aldus Vosters.