Duitse prijs voor prentenboek Limburgse kunstenaar

Octavie Wolters © Loraine Bodewes
Het prentenboek ‘Het lied van de Spreeuw’ wordt vertaald naar een muziekvoorstelling door een Gronings koor en kreeg een Duitse literaire milieunominatie.
Het bekroonde Het lied van de spreeuw van grafisch kunstenaar Octavie Wolters wordt verklankt in een muzikale voorstelling. Ook werd de Roermondse verrast met de verkiezing tot belangrijk Umwelt Buch door de Duitse Akademie für Kinder und Jugend Literatur. De Duitse academie kiest maandelijks een drietal boeken rond de thema’s klimaat, milieu en natuur. Voor de maand mei koost de jury voor het prentenboek van Wolters in de categorie Umwelt.

Belangrijke onderscheiding

“Ik kan het zelf niet zo goed inschatten”, zo vertelt de kunstenaar, “maar aan de reactie van mijn Duitse uitgever en de Duitse boekhandel te merken is het een belangrijke onderscheiding. In Duitsland zijn zaken als natuurbewustzijn grote en belangrijke thema’s. Ik maakte het boek ooit vanuit mijn eigen particuliere liefde voor de natuur. Het is mooi om te zien dat deze boodschap nu ook veel breder wordt getrokken.” De jury roemt de kracht van de prenten gecombineerd met poëtische teksten en ziet er een oproep in om de wereld te observeren en te beschermen.

Muzikale voorstelling

In Groningen werkt vrouwenkoor NOVA aan een muzikale voorstelling rond het boek. Op 13 en 14 mei staat het koor er drie keer mee op de planken in De Horn. Octavie Wolters heeft er buiten wat flarden op social media nog niets van gehoord maar is wel nieuwsgierig naar muzikale de bewerking door het koor. Het is niet het enige project op basis van het boek er staan nog meer initiatieven op stapel, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Na een succesvolle expositie van haar werk in Rotterdam is een tentoonstelling in Amsterdam het volgende op haar agenda. “Het zou mooi zijn om mijn werk ook nog een keer in Limburg te mogen laten zien.”

Lied van de spreeuw

Het prentenboek won in 2022 een Zilveren Penseel en was genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2022 en voor een World Illustration Award 2022. Inmiddels is het boek toe aan de vierde druk en zijn er versies in zeven talen. Wolters werkt op dit moment aan een prentenboek voor volwassenen onder de titel “Dit gaat nooit voorbij”. Ook in dit boek, dat volgend jaar verschijnt, staat de natuur en in het bijzonder de vogels centraal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!