Documentaire over Bandkeramiekers in de maak

Documentaire over Bandkeramiekers in de maak. © Mosasaurus Film Productions
Mosasaurus Film Productions uit Urmond is bezig met het maken van een documentaireserie over de Bankeramiekers.
Deze bevolkingsgroep leefde ruim 7000 jaar geleden in Zuid-Limburg.

Eerste boeren van Nederland

Vondsten van de bandkeramiek-cultuur zijn vooral gedaan in Sittard, Geleen, Elsloo, Beek, Stein en Maastricht. De Bandkeramiekers worden gezien als de eerste boeren van Nederland en kregen hun naam vanwege de mooie bandversieringen op aardewerk.

Eerste archeo-realityserie

Mosasaurus Film zegt dat de documentaireserie de eerste archeo-realityserie van Nederland wordt. "De serie ‘5000BC’ reflecteert op het ontstaan van onze agrarische cultuur maar ook hoe die in onze recente geschiedenis uit de bocht is gevlogen en hoe wij tegenwoordig het evenwicht weer proberen te herstellen", aldus producent en regisseur Robin Peeters.

Bandkeramische tijd herleven

Mosasaurus Film wisselt het historische verhaal over de Bandkeramiek-cultuur af met een verslag over de poging om een Bandkeramische nederzetting te bouwen in Meerssen. Dat gebeurt op het educatief buitencentrum mOERveld. Het project in Meerssen moet in de toekomst uitgroeien tot een euregionaal Bandkeramiekcentrum waar bezoekers de Bandkeramische tijd kunnen herbeleven. Maar er moet ook ruimte zijn voor bezinning op een circulaire economie en daarmee op de boer van de toekomst, aldus Mosasaurus Film.

2024

De documentaire 5000BC is naar verwachting klaar in de tweede helft van 2024 en wordt dan online uitgebracht.