Drie Limburgse clubs naar Fanfare Kampioenschappen

Stockfoto © iStock
Drie Limburgse muziekverenigingen nemen dit weekeinde in Friesland deel aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen.
De fanfares Eendracht Nieuwenhagerheide en St. Caecilia uit America komen zaterdag uit in de eerste divisie. Vrijdagavond speelt Fanfare Helpt Elkander uit Afferden al in de vierde divisie van de fanfare-kampioenschappen.

Opvallend

Het is opvallend dat drie Limburgse verenigingen met muzikanten, instrumenten en aanhang naar Drachten afreizen terwijl in de eigen provincie de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) nauwelijks deelnemers weet te krijgen voor het eigen concertconcours dat zondag op de agenda staat in de Maaspoort in Venlo.

Concordia Obbicht

In Venlo neemt alleen Harmonie Concordia Obbicht echt deel aan het concertconcours. Dat wil zeggen dat een jury punten zal geven en de uitslag openbaar bekend wordt gemaakt. De vereniging uit Obbicht, onder leiding van dirigent Alex Schillings, moet zondagavond om 19:40uur aan de bak met een programma dat eigenlijk bedoeld was voor het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in de zomer van 2022. Maar Concordia trok zich enkele maanden voor het WMC terug als deelnemer.

Festival-divisie

Daarvoor speelt de oudste fanfare van Nederland in de Maaspoort, Fanfare Eendracht uit Baarlo. Deze vereniging is om 19:00uur aan de beurt en neemt deel in de Festival-divisie. Daarbij wordt de fanfare wel beoordeeld maar volgen er geen punten. Baarlo krijgt achteraf wel een kritisch verslag van het optreden. In de middag nemen nog vier andere muziekverenigingen deel aan het LBM Open Podium in de Maaspoort in Venlo. Dat zijn Fanfare Monte Corona uit Kronenberg, jeugdorkest Mherimba uit Banholt, de Koninklijke Fanfare Venlo en jeugdorkest Fanfare St. Aldegondis Maasbree.
De Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Friesland zijn via een livestream te volgen