Toneelgroep Maastricht maakt jongerenproductie

Repetitie van de voorstelling Jerrycans en Lucifers. © L1 (Joop Aerdts)
Toneelgroep Maastricht produceert samen met Theaterschool de Zuiderlingen voor het eerst een jongerenvoorstelling. Het is een variant op toneelstuk De Kersentuin dat nu in theaters speelt.
Twaalf jongeren zullen op 21, 22 en 23 april op de planken staan in de Bordenhal, de thuishaven van Toneelgroep Maastricht. "Ja heel erg gaaf, maar het voelt niet direct dat we voor Toneelgroep Spelen", zegt de 17-jarige Ninthe Dings. "We spelen in een andere zaal en het voelt wat serieuzer, maar dat is qua gevoel het enige verschil", vertelt Clara Fitzpatrick.

De Kersentuin

De jonge acteurs brachten al een bezoek aan de repetitie en voorstelling van de grote productie De Kersentuin, die momenteel in de Nederlandse theaters wordt gespeeld. "Ja daar heb ik veel van opgestoken", zegt Clara. "Je gaat het stuk beter begrijpen als je het voor jou wordt gespeeld. Ook omdat de personages soms best wel complex zijn."

Spiegel voorhouden

Voor regisseur Eva Custers is dit de eerste productie die ze voor Toneelgroep Maastricht maakt. Custers is nog maar net afgestudeerd aan de theateropleiding in Tilburg. "Ik ben heel blij dat ik deze voorstelling met jongeren maak", vertelt de regisseur. "Het stuk gaat namelijk over hoe zij anno 2023 beleven en ik denk dat ze heel goed de spiegel kunnen voorhouden met hoe het op de wereld er nu aan toe gaat."