Les Misérables uitverkocht in Maastricht

Les Miserables komt naar Maastricht © ANP
Het is één van de grootste en meest succesvolle musicals ooit. Les Misérables. Donderdag is de Limburgse première in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. 'Dit is één van de grootste producties die we ooit gedaan hebben.'
Maar liefst 16 vrachtwagentrailers parkeerden de afgelopen dagen bij de dienstingang van het theater, met daarin decor, rekwisieten en kostuums van Les Miserables. Ontheffingen moesten aangevraagd worden om het werk ook 's nachts te kunnen laten doorgaan.

Megaproductie

En dat maken ze ook bij het Theater aan het Vrijthof zelden mee, vertelt hoofd marketing bij het theater Gaby van Wegberg: "Alleen al de hoeveelheid mensen die hier staan op te bouwen. Veertig, vijftig man. Het theater lijkt gewoon klein als je ziet wat er allemaal naar binnen wordt gedragen. Echt een megaproductie." De musical ging begin maart in première in Carré in Amsterdam, met in de hoofdrol de Kerkraadse tenor Milan van Waardenburg. Het stuk kreeg lovende kritieken, en is vrijwel uitverkocht in Maastricht. Van Wegberg: "Nog een paar losse plekken hebben we, maar niet veel."

Kerkradenaar

"Ik heb altijd gezegd: als ik deze rol ooit mag spelen dan heb ik alles bereikt wat ik graag zou willen bereiken in mijn carrière. En het gaat gewoon gebeuren," zei hoofdrolspeler Van Waardenburg eerder tegen L1. Les Misérables is gebaseerd op de gelijknamige roman van Victor Hugo, en gaat over vriendschap, vrijheid en liefde. In Londen is het stuk al sinds 1986 onafgebroken te zien. In Nederland werd de musical twee keer eerder gespeeld.
In Maastricht is donderdagavond de Limburgse premiere. Het stuk wordt 13 uitgevoerd in het Theater aan het Vrijthof. Les Misérables staat in november ook nog 13 keer geprogrammeerd in PLT in Heerlen.