Organiserende stichting Orlando Festival failliet verklaard

Archieffoto van het Orlando Festival © Orlando Festival (Facebook)
De organisator van het Orlando Festival is failliet. De rechtbank sprak dinsdagochtend het faillissement uit over de Stichting Kamermuziek Limburg.
De stichting kampte al een tijdje met schulden. Die ontstonden tijdens de corona-editie van 2021 toen er nauwelijks publiek was toegestaan bij de concerten.

Subsidie

De organisatie van het oudste kamermuziekfestival van Nederland kreeg ook te maken met het wegvallen van de provinciale subsidie. Vorig jaar werd daarom, na 40 jaar, de stekker uit het Orlando Festival getrokken.

Doorstart

De gemeente Kerkrade gaf eerder aan te bekijken of het festival toch op de een of andere manier voor de stad behouden kon blijven. Het Orlando Festival organiseerde kamermuziekconcerten door de hele provincie, maar Kerkrade was de thuisbasis. Wat het faillissement betekent voor een mogelijke doorstart is niet duidelijk. Henk Guittart, sinds 2014 artistiek leider van Orlando, onthoudt zich van commentaar.
Eerder zei Kerkrade te bekijken of een aangepaste formule in 2024 haalbaar zou zijn, zo zei voorzitter Ad 's-Gravesande een aantal maanden terug: "Mocht Orlando in Limburg terugkeren, dan zal het festival waarschijnlijk de eerste jaren korter duren en in een kleinschaliger, meer experimentele vorm alleen in Kerkrade en omgeving te vinden zijn." Het zou gaan om een aangepaste formule die in de zomer van 2024 zou starten.

Orlando Festival

Het Orlando Festival kreeg de afgelopen jaren 108.000 euro provinciale subsidie op een totale begroting van ruim vier ton. Tijdens het tiendaagse festival werden zo'n 50 concerten gegeven op locaties in de hele provincie.