Nieuw Maastrichts museum drie maanden gratis te bezoeken

Maastricht Museum. © L1
Het nieuwe Maastricht Museum, dat vrijdag opengaat, is voor alle bezoekers tot en met de maand juni gratis toegankelijk. Het museum op de eerste etage van het Centre Ceramique in het stadsdeel Wyck moet de geschiedenis van de stad Maastricht gaan vertellen.
In het verleden is er lang gediscussieerd over een eigen stadsmuseum en over het doel van de lokale archeologische collectie.

Musea

Maastricht kent al het Bonnefantenmuseum voor moderne kunst, het Fotomuseum aan het Vrijthof en het Natuurhistorisch Museum met onder meer de skeletten van verschillende mosasaurussen. Maar een eigen historisch museum heeft de hoofdstad van Limburg nog niet.
Maastricht Museum opent vrijdag tegelijkertijd met de Museumnacht in Maastricht. Ook tijdens de Museumnacht is het nieuwe museum gratis toegankelijk, al moeten bezoekers zich dan wel vooraf opgeven.

Mening

"Het is nadrukkelijk de bedoeling dat bezoekers en vooral inwoners van Maastricht de komende weken reacties achterlaten in het museum", legt Astrid Smeets, hoofdconservator van Centre Ceramique, uit. De collectie die Maastricht Museum gaat laten zien, is verdeeld over vijf historische tijdvakken.
"Het verhaal van Maastricht zal in het Nederlands en Engels verteld worden, maar we gaan nadrukkelijk ook iets doen met het Maastrichts dialect", zegt Smeets. Onder andere wordt gedacht aan een audiotour in het dialect.