Controleren en inspecteren: Monumentenwacht is jarig

Monumentenwacht bestaat 50 jaar. © L1 (Tom Doesborg)
Limburg is rijk aan rijks- en gemeentelijke monumenten. Om ze intact te houden is, vijftig jaar geleden de monumentenwacht opgericht.
Men was bang dat monumenten in verval zouden raken. Daarom is in 1973 de stichting Monumentenwacht in Nederland opgericht.

Inspectie

De stichting inspecteert jaarlijks monumentale gebouwen. "Daarvoor moeten we soms op daken klimmen of op donkere zolders lopen om te kijken of alles nog intact is", vertellen inspecteurs Math Beeren en Jan Kuppens, die al jaren werken voor de Monumentenwacht.

Dakgoot

"We inspecteren zo'n drie dagen in de week", vertelt Math Beeren vanaf de dakgoot van kasteel Well. "De andere dagen zitten we op kantoor. Maar als je aan mij vraagt wat ik liever doe is dat heel simpel. Kijk eens om je heen dan wil je toch niet op een kantoor zitten."
Stichting Monumentenwacht Limburg inspecteert al ruim 1000 historische bouwwerken en groen erfgoed.

Mannetje staan

Een ander doel van de Monumentenwacht is om kostbare restauraties van historische bouwwerken te voorkomen. Door tijdig inspecties uit te voeren, zijn kleine herstelwerkzaamheden vaak voldoende. "Maar soms komt het voor dat fouten dingen worden uitgevoerd", vertelt Kuppens. "Als het historisch is dan willen we dat het zo blijft en daar is de eigenaar niet altijd mee eens. Dan moet je soms je mannetje staan", vertelt de inspecteur.