Borstbeeld Sint Servaas moet wachten op restauratie

Arnold Truyen van het SRAL bij het vergulde borstbeeld van Sint Servaas © RTV Maastricht
Het borstbeeld van de Maastrichtse patroonheilige Sint Servaas kan niet worden meegedragen in de volgende processie. De reliekhouder is nodig toe aan restauratie, maar een opknapbeurt bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) laat door een gebrek aan financiering op zich wachten.
Dat schrijft RTV Maastricht.

Wachtlijst

Omdat het borstbeeld een gebruikersvoorwerp is dat sinds mensenheugenis met processies wordt rondgedragen, zijn er nogal wat gebruikerssporen. Zo is er slijtage op plekken en een aantal sierstenen verdwenen. Ook zijn de 'voetjes' waarop het beeld leunt, niet meer stabiel.

Financiering

Voor de opknapbeurt moeten alleen wel nog financiële middelen komen. Omdat geld hiervoor op zich laten wachten, komt het beeld op de wachtlijst te staan van het SRAL met restauratiewerkzaamheden. "Het gaat niet waanzinnig lang duren, maar we moeten wel de tijd nemen, want we werken wel met een metaalrestaurator samen. Het zou goed kunnen dat 'ie rond dan de zomer of najaar klaar is", vertelt restaurator Bascha Stabik van het SRAL.

Relieken

Daarnaast zal bij de restauratie ook een kijkje onder de mijter worden genomen. Onder het hoofddeksel bevinden zich volgens papieren bronnen de relieken van de heilige Servatius, die nog nooit eerder zijn bekeken. "Dat is een heel bijzonder moment", aldus de restaurator van SRAL. Vervolgens zouden de relieken gedateerd kunnen worden, hoewel dat niets zegt over hoe oud het heilige beeld is.