Jonkheden halen den voor traditie nu in Voeren

Traditie in Noorbeek, het halen van de den uit het bos. © Joop Aerdts (L1)
Even leek de traditie ten einde, toen Staatsbosbeheer de jonkheden een verbod oplegde de jaarlijkse den voor het meifeest te kappen. Na een eenmalige oplossing vorig jaar is er nu een structurele oplossing, waarbij de Belgische gemeente Voeren de helpende hand toesteekt.
Furieus waren ze, begin vorig jaar. De jonkheden uit Banholt, Noorbeek en Mheer, die een eeuwenoude traditie jaarlijks voortzetten. Die traditie bestaat uit het kappen van een aloude metershoge den (fijnspar), die vervolgens ergens in het voorjaar naar het dorp wordt gebracht en naast de kerk wordt geplaatst.

Brief

Het is een feest dat al jaren voortleeft en waar Staatsbosbeheer jaar in jaar uit aan meewerkte. Tot in maart 2022 een brief aan de jonkheden werd gestuurd met de mededeling dat er geen dennen in hun gebied gekapt meer mogen worden. Volgens Staatsbosbeheer waren er sowieso al niet veel geschikte dennen meer en hadden sommige jonkheden zich niet aan de afspraken gehouden.

Hulp uit Vijlen

Even leek de traditie in gevaar te komen, want de den moest nu ergens anders worden gekapt. Gelukkig voor de jonkheden schoot de eigenaar van een deel van het Vijlenerbos vorig jaar te hulp, er mocht daar een boom worden uitgezocht, en dat gebeurde ook. Maar dat was slechts een eenmalige oplossing. Met de hulp van de gemeente Eijsden-Margraten is er nu een structurele oplossing gevonden, al moesten de Jonkheden daarvoor over de grens naar het Belgische Voeren. Daar zijn nog genoeg bruikbare dennen te vinden waarmee de Jonkheden de komende jaren uit de voeten kunnen.

Over de grens

Zo haalt de Jonkheid in Banholt hun Sint Gerlachusden op 27 mei met paard en wagen op in Remersdaal, gemeente Voeren. De aftredende kapitein Bart Bendermacher is blij met de oplossing. "We hebben ons als jonkheden samengepakt en gezocht naar een oplossing, die is gelukkig nu met dank aan de burgemeester van Voeren", zegt Bendermacher.

Geen aanvragen

Staatsbosbeheer is blij dat de jonkheden een andere oplossing gevonden. Een woordvoerder laat weten dat er geen nieuwe vergunningen meer zijn aangevraagd. Mochten die er nog komen, dan zal er geen toestemming worden verleend om een dennenboom in de bossen van Staatsbosbeheer te kappen. Natuurmonumenten, een andere beheerder, heeft wel nog toestemming verleend aan sommige verenigingen.