Is Megaland te mega voor andere evenementen?

Het Megalandterrein in Landgraaf is onlosmakelijk verbonden aan Pinkpop. Andere activiteiten op de locatie is geen lang leven beschoren. Is Megaland te mega voor andere evenementen?
De Amerikaanse rockers van Guns N' Roses kregen het veld niet vol, waardoor concertorganisator Mojo zich genoodzaakt zag naar een kleiner terrein te verkassen. De band rond Axl Rose en Slash speelt 11 juli in Weert.
Draf- en renbaan
Sinds 1988 is het 27 hectare grote terrein de thuisbasis van Pinkpop. De jaren daarvoor was het een draf- en renbaan. Die werd in 1982 aangelegd toen de terreinen van voormalige steenkolenmijn Wilhelmina en de Oranje-Nassau II opnieuw werden ingericht. Megaland, zoals we het nu kennen, was toen een steenberg. Voor de draf- en renbaan is deze deels afgegraven en afgevlakt.
Geboorte Megaland
Tot 1993 vonden er - naast Pinkpop - ook paardenraces plaats op het terrein. Aangezien er met de paardensport verlies werd geleden renden er in 1993 voor het laatst paarden op de renbaan. Een tijd van onzekerheid brak aan. Wat moet er met het terrein gebeuren? Een belangrijk vraag, want ook Pinkpop was een belangrijke speler. Daarom werd de draf- en renbaan in 1995 officieel een evenemententerrein; de naam Megaland was geboren.
Rolling Stones en Roger Waters
Het kersverse evenemententerrein kende een goede start. Naast Pinkpop werd ook een grote band geboekt. The Rolling Stones stonden 19 juni 1995 op het terrein. Mick Jagger en consorten wisten Megaland stijf uit te verkopen. Ondanks deze vliegende start bleven grote namen voor concerten in Landgraaf uit. In 1999 keerden The Stones terug, maar toen was het terrein niet vol. Daarna kwam in 2008 pas weer een naam van faam naar Landgraaf. Toen gaf Roger Waters, jarenlang het creatieve brein achter de legendarische band Pink Floyd, een drie uur durend concert.
Dit jaar stonden twee concerten gepland: Guns N' Roses en Bruce Springsteen & the E Street Band. Het concert van eerstgenoemde is vanwege de tegenvallende kaartverkoop verplaatst naar Weert, maar The Boss en zijn gevolg staan gewoon in Landgraaf. Sterker nog, het concert is al lang uitverkocht. Daarnaast strijkt 90's Forever Outdoor deze zomer ook weer neer op het terrein.
Pinkpop Classic
Toch is er de voorbije jaren meermaals geprobeerd om iets nieuws te organiseren op het Pinkpopterrein. Zo vond in 2007 de eerste editie van Pinkpop Classic plaats, een nostalgieversie van het grote Pinkpop. Tijdens het eendaagse festijn werden acts geboekt die in hun hoogtijdagen op het podium van het festival van Jan Smeets hebben. Voor Pinkpop Classic werd niet het hele Megalandterrein gebruikt, maar een kleiner deel. Voor het oudere publiek stond er dan ook een tribune. Verder mochten er ook stoeltjes mee worden genomen, zodat de Pinkpop Classic-gangers tussen de optredens rustig konden zitten. Na zes edities viel het doek voor het nostalgiefestival. Het lukte Smeets niet een goede line-up te regelen en Pinkpop Classic rendabel te maken.

Breakfest en Neverland
Een ander festival dat geen lang leven beschoren was, is Breakfest. In 2015 vond het eigentijds jongerenlifestyle-festival, zoals de organisatie het omschreef, voor het laatst plaats. In 2018 was het Megalandterrein het toneel van Neverland. De organisatie hoopte uit te groeien tot een Nederlandse variant op het Belgische mega-festival Tomorrowland. En daarom werd meteen hoog ingezet met artiesten als Steve Aoki en een gelikte reclamecampagne. Toch bleef het aantal bezoekers steken op zo'n 15.000. Een jaar later werd het festival afgeblazen.
Meer reuring
Toch hoopt het evenemententerrein op meer. "Er moet naast drie dagen Pinkpop veel meer reuring komen op Megaland”, zei Marc de Santy, uitvoerend directeur van het evenemententerrein, vorig jaar in De Limburger. Naast Pinkpop moeten er volgens hem jaarlijks zeker nog mega-acts neerstrijken op het terrein. Verder zei hij in de krant ook dat sportmanifestaties, een megakermis, culturele festivals, een truckersfeest, het circus en meer lokale initiatieven zoals een rommelmarkt er en plek moet krijgen. "Megaland is een beetje blijven hangen, was in zichzelf gekeerd. Dat gaat veranderen", zei hij.
Pinkpop, vluchtelingen en vlooienmarkten
Van die koerswijziging zien we een jaar later nog weinig terug. Ja, met Bruce Springsteen is er een concert van een mega-act. Maar van een megakermis en dergelijke is nog geen sprake. De gemeente had plannen voor een kermis klaarliggen, maar door de coronapandemie zijn die voorlopig geparkeerd. Het Megalandterrein is nu ingericht als opvanglocatie. Uiterlijk 15 april vertrekken de vluchtelingen.
Heel veel reuring qua evenementen, sportmanifestaties en concerten is er nog niet. Dat beeld wordt bevestigd met een blik op de agenda van de evenementenlocatie: vlooienmarkten, 90's Forever Outdoor en Pinkpop, het festival dat altijd onlosmakelijk verbonden zal zijn aan Megaland.