Orde van minderbroeders Weert na 561 jaar écht opgeheven

De orde van de minderbroeders in Weert wordt na meer dan vijfeneenhalve eeuw écht opgeheven. Het bestuur van de Franciscaanse communiteit besloot een officieel einde te maken aan hun aanwezigheid.
Dat schrijft Weertdegekste. Het voornemen is altijd geweest om de klooster gemeenschap door een natuurlijk verloop tot het einde te laten komen. En dat is nu ook gebeurd.
Opheffen
Het einde van de Franciscanen in Weert zat er al een tijdje aan te komen. Nadat in 2021 een van de drie broeders overleed werd het vereiste aantal broeders voor een communiteit niet meer gehaald en kwam er een eerste officiële aanzet voor het opheffen. Een van de overgebleven bisschoppen, Harrie Smeets, gaf het laatste zetje door hier toestemming voor te verlenen.
Afscheid betreurt
In een brief aan het bestuur van de franciscanen schrijft Smeets dat hij het afscheid betreurt."Te meer, omdat het hier om een communiteit gaat die zich al in 1461 in Weert heeft gevestigd en zich eeuwenlang met grote inzet en betrokkenheid voor de pastoraal en de mensen in Weert heeft ingezet en gezorgd."
De twee allerlaatste minderbroeders blijven in Weert wonen en zetten de ruim 560-jarige franciscaanse traditie voort.
Geschiedenis
Het ontstaan van de minderbroeder orde gaat terug naar het jaar 1461. De gemeenschap kwam op verzoek van graaf Jacob van Horne naar Weert. Het diende als onderkomen voor novicen, zusters in proeftijd en het kloosterbestuur van de provincie. Later werd het een kloosterverzorgingshuis en na een verbouwing gingen er franciscanen en zusters wonen.