Brunssums wonder met huilend Mariabeeld na 28 jaar verfilmd

Het Mariabeeldje uit Brunssum. © ANP
Het verhaal over het huilende Mariabeeld, waardoor de Brunssumse wijk Egge in 1995 in een pelgrimsoord veranderde, is verfilmd.
De film De man uit Rome is op 6 april te zien in de bioscoop.

Tranen van bloed

Het Mariabeeldje dat tranen van bloed huilde, zette de Voortstraat in Brunssum op zijn kop. Pelgrims en gelovigen trokken in 1995 massaal naar de woning om een glimp op te vangen van het beeld. Niet iedereen kon de drukte rond het mirakel van de wenende Madonna waarderen. Er waren ook tegenstanders die het wonder niet geloofden. Zo werd onder meer een ruit ingegooid en moest de politie eraan te pas komen.
Kijk hieronder naar archiefbeelden van KRO-NCRV:
Uit onderzoek bleek uiteindelijk dat het beeldje geen bloed huilde, maar gesmolten hars of was.

Fictie

De film van regisseur Jaap van Heusden gaat over onderzoekspriester Filippo. Hij is door het Vaticaan gestuurd om het huilend beeld in Limburg te onderzoeken. Hij is vastbesloten om aan te tonen dat het huilende beeld een verzinsel is. Tijdens zijn zoektocht stuit hij op een getraumatiseerde gemeenschap die zich vastklampt aan het wonder. De man uit Rome is een fictief verhaal, maar de gebeurtenissen uit de Brunssumse wijk worden wel als basis gebruikt.
Zo staat het huis met het huilende beeld in Simpelveld. Verder is ook Sittard te zien in de film.

Van Lourdes naar Brunssum

"Het idee voor de film ontstond eigenlijk in Lourdes", zegt Van Heusden. "In het nieuws was dat daar een wonder erkend ging worden. Dat hield me bezig dat specifieke verhaal. Een wonder: hoe onderzoek je dat? Het fascineerde me hoe de kerk op een wetenschappelijke en rationale manier naar de erkenning van dat wonder keek. Maar ja, Lourdes vond ik een ver-van-mijn-bedshow. Dus zijn mijn schrijfpartner Rogier de Blok en ik eens gaan kijken of er niet een keer sprake was geweest van verhalen over een wonder dichter bij huis. Zo kwamen we in Brunssum terecht."

Vastelaovend

In 1997 werd er ook een carnavalsliedje gemaakt over het huilende Mariabeeldje. Leste Aom bezingt het wonder in Dao jank Maria. In 2016 zong het gezelschap het nummer nog op de11devande11de in Maastricht.