Limburgse muziek centraal in nieuwe expo Limburgs Museum

Troubadour Jo Erens (1928-1955) © L1
In het Limburgs Museum in Venlo komt in april een expositie over muziek: Music! Dit is een reizende internationale expositie die wordt aangevuld met extra veel aandacht voor Limburgse muziek.
Music! is een interactieve tentoonstelling waar je kan ontdekken wat muziek eigenlijk is.

Oet meziek kwaam Limburg

Het bijzondere is dat deze internationale tentoonstelling in het Limburgs Museum wordt uitgebreid met een speciaal voor dit museum ontwikkelde expositie over Limburgse muziek: Oet meziek kwaam Limburg. Hier ervaar je hoe muziek heeft bijgedragen aan de identiteit van Limburg en haar inwoners, en hoe die identiteit met de muziek de afgelopen zeventig jaar veranderd is.

Komt Limburgse identiteit voort uit muziek?

Directeur Mennings legt uit: "Het gaat van Jo Erens tot Blackbird en van vastelaovend tot blaasmuziek. De troubadours van weleer, de oprichting van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK), het succes van de dialectpop, de rijke blaasmuziekcultuur, alles komt aan bod. We hebben wetenschapper Jos Meuwissen onderzoek laten doen naar Limburgse muziek. Op basis van zijn essay hebben we de tentoonstelling gebouwd. Met als vraag: komt onze Limburgse identiteit voort uit de muziek?"

Limburgse iconen leiden je rond

Iconen uit de Limburgse muziek leiden je op videoschermen door de zalen: Henk Steijvers van de Janse Bagge Bend, maar ook Blackbird, de zangeres uit Kessel, is te zien en te horen. Er worden ook historische objecten getoond, zoals de accordeon die Tren van Rowwen Hèze in 1992 op Pinkpop gebruikte, het hoedje van troubadour Joep Rademakers en de gouden platen van Carboon.
Directeur Mennings is enthousiast over Music!: "De reacties van bezoekers bij onze partnermusea in Nederland en Duitsland waren overweldigend. En het mooie is: je steekt er ook echt wat van op."
Music! is te zien en beleven van 22 april tot en met 3 september 2023.