Expositie schilderijen van Toon Hermans in Sittard

Een expositie met schilderijen van Toon Hermans is vanaf april te zien in Sittard. © Galerie Michel Knops Sittard
Toon Hermans kennen we natuurlijk vooral als conferencier, maar hij schilderde ook. Hij maakte in zijn leven honderden doeken. Zo’n negentig daarvan zijn binnenkort te zien in Sittard.
Kleindochter Gemma Hermans woonde vanaf haar geboorte tot haar achtste samen met haar zusje en ouders in hetzelfde huis als ‘opa Toon’. In L1 Cultuurcafe vertelt ze over haar schilderende opa.

Kamerjas

"Ik ben ermee opgegroeid. Dan kwam je de kamer in en dan stond hij in zijn kamerjas te schilderen. En dan zei die: 'Wil jij niet een mooie kleur roze mengen?' En dan mocht ik met mijn zusje helemaal losgaan met alle kleuren van de regenboog."

Creativiteit

Gemma was zich als kind niet bewust van de bekendheid van Toon: "Voor mij was het gewoon opa. Een heel lieve opa. Hij was wel altijd aan het werk. Liep altijd rond met die opname-bandjes, documenteerde en observeerde alles. Hij bruiste van de creativiteit."

Schildersezel

Toon schilderde puur voor de ontspanning. Hij schilderde vanalles; abstract, landschappen, stillevens, portretten, zo vertelt kleindochter Gemma. "In de grote kamer aan de voorkant van het huis, daar stond die schildersezel altijd op. Uit zijn hoofd was hij dan aan het schilderen. Maar hij kwam daar niet mee naar buiten. Naaste vrienden kregen een schilderij, soms de familie. Ze stonden overal in het huis tegen de muren, en later na zijn dood bij ons in huis."

Exposities

Na de dood van Toon (in 2000) waren er exposities in Singer Laren in 2001 en de Kunsthal (Rotterdam) in 2006. In 2007 veilde Christie's in Amsterdam 99 doeken voor een totaalbedrag van 430.000 euro. In Sittard was er in 2010 vanwege de tiende sterfdag van Toon een tentoonstelling met rekwisieten en schilderijen van Hermans. Ook werd erover gesproken een permanente expo in te richten met de schilderijen van Toon, maar daar is het nooit van gekomen.

Geweldig

Gemma Hermans: "Ik weet eigenlijk niet precies waarom. Er is dus wel geëxposeerd in Laren en Rotterdam. Het zijn mooie creaties en om dat nu in Sittard te kunnen laten zien is natuurlijk geweldig." De schilderijen komen uit de familiecollectie. Omdat die het zonde vindt om ze in het depot te laten staan, worden ze nu geëxposeerd en verkocht.
De expositie bij Galerie Michel Knops loopt van 2 april tot 1 september 2023.