Video: Armando's kunstwerken vanuit persoonlijk oogpunt

Armando 'door de ogen van een vriend'. Nieuwe tentoonstelling in Museum van Bommel van Dam. © Fotografie: Luidspreker Venlo
Vijf jaar geleden overleed Armando, een van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Vanaf zaterdag heeft Museum van Bommel van Dam een overzichtstentoonstelling met werken van de kunstenaar.
De aanleiding van de toonstelling was het nieuwe boek Armando: door de ogen van een vriend van filmmaker en verhalenverteller Cherry Duyns.

Nieuwe boek

Armando was meer dan vijftig jaar bevriend met Duyns. "Ze hebben samengewerkt in bijvoorbeeld de tv-serie Herenleed, want Armando was veel meer dan alleen een kunstschilder. Hij was ook theater- en televisiemaker, schrijver, violist en beeldhouwer." In het boek staan onder meer dialogen tussen de twee vrienden en is de rode draad tijdens de tentoonstelling.

Eigen collectie

Echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam, de oprichters van het museum, kenden Armando persoonlijk. Ze waren twee kunstliefhebbers en verzamelden door de jaren heen duizenden kunstwerken. In de collectie zaten werken van de toen nog jonge kunstenaar Armando. "Ongeveer de helft van de tentoonstelling zijn werken uit onze eigen collectie", zegt curator James Hannen.

Terugkomend thema

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Armando een tiener en die periode heeft grote indrukken op hem achtergelaten. "Oorlog is een terugkomend thema in zijn kunstwerken. De kunstenaar was veel bezig met het goed en kwaad in mensen." Tijdens de Koude Oorlog had Armando een atelier in Berlijn. Hij ging in gesprek met slachtoffers of misdadigers.

Nooit eerder tentoongesteld

Werken van Armando zijn al vaker tentoongesteld. "Maar we hebben ook kunstwerken die nog nooit eerder openbaar zijn tentoongesteld", vertelt de curator. "Het zijn bijvoorbeeld schilderijen of beeldhouwwerken die bij eigenaren in huis staan en nu aan ons zijn uitgeleend. Dat is wel erg bijzonder", aldus Hannen.