Ons Limburgs Museum: verhalen voor en door Limburgers

Limburgs Museum in Venlo. © iStock
Het Limburgs Museum lanceert donderdag het online verhalenplatform Ons Limburgs Museum met verhalen in video, foto, audio en tekst. Bezoekers kunnen via een smartphone, tablet of computer door de verhalen swipen.
Het platform brengt losse verhalen samen, waardoor 'het culturele geheugen van de provincie wordt gevormd', legt het museum in Venlo uit. De verhalen worden verzameld bij Limburgers, bij Limburgse archieven, uit de media, uit de eigen collectie en bij partnerinstellingen.

Inspiratie

Met die kennisdeling zet het museum stappen op het gebied van digitalisering in de museumbranche. Limburg is de eerste provincie van Nederland die de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed op regionaal niveau concreet vertaalt. "Erfgoedinstellingen en de Provincie Limburg gaan de ontwikkelde projecten stapsgewijs samen uitvoeren. Ze bieden met Ons Limburgs Museum inspiratie voor andere provincies", verklaart Netwerk Digitaal Erfgoed.

Bijdragen

De verhalen die worden verteld, komen uit de hele provincie en de onderwerpen haken in op vragen die spelen in de maatschappij. Ook kunnen Limburgers op het platform hun ervaringen, herinneringen en kennis delen, zodat iedereen kan bijdragen aan het immateriële erfgoed van de provincie en zich herkent in toegankelijke verhalen.