Heerlen cultuurhoofdstad 2033? De reis is de prijs

Het nieuwe onderkomen van Historisch Centrum Limburg in stadsdeel Heerlen-Noord. © L1 (Peter Beeker)
De weg voor Heerlen om Cultuurhoofdstad van Europa te worden is misschien nog waardevoller dan de titel daadwerkelijk binnenhalen. Volgens ondernemer, onderzoeker en schrijver Maurice Hermans uit Heerlen zet de stad met de kandidaatstelling een mooie stip op de horizon.
In L1 Cultuurcafé reageerden Maurice Hermans en Guido Wevers op het voornemen van de gemeente Heerlen om in 2033 Cultuurhoofdstad van Europa te worden. Over 10 jaar wordt er een stad in Nederland gekozen door een jury. De steden Zwolle en Middelburg stellen zich waarschijnlijk ook kandidaat.

Citymarketing

Guido Wevers was als artistiek leider nauw betrokken bij het traject dat Maastricht bewandelde om de titel binnen te halen. In 2018 werd niet Maastricht, maar Leeuwarden Cultuurhoofdstad van Europa. Tijdens de uitzending van Cultuurcafé uitte Wevers zijn twijfels. "Ik denk dat het een citymarketing verhaal is geworden de afgelopen jaren. Dat was het vroeger niet toen de Griekse cultuurminister Melina Melcouri de jaarlijkse uitverkiezing introduceerde."

Urgentie

Maurice Hermans was het daar niet helemaal mee eens. "De uitverkiezing van Leeuwarden heeft de Friese stad veel goeds gedaan en nog steeds eigenlijk. Het is voor een stad als Heerlen belangrijk om de komende tien jaar na te denken en een dialoog in gang te zetten. Niet zozeer over hoe je Cultuurhoofdstad wordt, maar meer waar je naar toe wilt als stad en welke rol cultuur daarin kan spelen. Heerlen heeft een goed en urgent verhaal."