Eerste leerorkest van Limburg in Heerlen-Noord

Afbeelding ter illustratie
Het eerste leerorkest van Limburg ging vrijdagmorgen van start in Heerlen-Noord. Het is een initiatief van het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) en Het Leerorkest, een muzikaal én sociaal project.
Met de aftrap van Het Leerorkest kunnen kinderen ontdekken hoe leuk en magisch het is om samen muziek te maken.

Orkest als maatschappij

Het orkest functioneert als het ware als de maatschappij zegt directeur-bestuurder Marco de Souza van de Stichting Leerorkest. "Iedereen speelt een ander instrument en heeft een andere functie. Je leert elkaar ruimte te geven. Heb je een solo dan mag je zo hard spelen als je wilt, maar als je begeleidt dan moet je afstand nemen. En zo leer je veel van deze vaardigheden in het orkest. Waardoor kinderen leren hoe ze zich in de maatschappij moeten gedragen."

Leerorkest in heel Limburg

Mede-initiatiefnemer Ron Meyer van Nationaal Programma Heerlen-Noord zou graag zien dat het project op alle scholen in Limburg van start zou gaan. "In Heerlen-Zuid gaan we dit initiatief ook starten. Maar soms moet je je niet aan alle subsidieregelingen houden en doen wat goed is. Dus wat ons betreft moet in de muziekprovincie van Nederland op alle scholen en alle steden een leerorkest te horen zijn."

Levenskansen

Volgens het Nationaal Programma Heerlen-Noord heeft iemand die in Heerlen-Noord opgroeit, gemiddeld minder kansen op een goed inkomen, een fatsoenlijke woning of om langer gezond te blijven dan in de rest van Nederland. Dat is oneerlijk. In het Nationaal Programma werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de komende 25 jaar samen aan een betere toekomst voor Heerlen-Noord.