Expo over rivaliteit tussen Zonnekoning en Willem III

Koning Lodewijk XIV tijdens het Beleg van Maastricht 1673 op een schilderij uit de collectie van het Limburgs Museum. © Limburgs Museum
In het Limburgs Museum in Venlo is in juni een grote tentoonstelling over de rivaliteit tussen de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV en Prins van Oranje Willem III te zien.
Aanleiding voor de expositie is de verovering van Maastricht door de Franse Zonnekoning, die 350 jaar geleden plaatsvond. Daarop volgende een poging van Willem III om de Franse aanwezigheid in de stad aan de Maas te beëindigen.

Nooit eerder vertoonde werken

Om de bezoeker dicht bij beide rivalen te brengen stelt het Limburgs Museum in Venlo nooit eerder in Nederland vertoonde kunstwerken en historische objecten uit grote internationale musea tentoon, zoals Châteaux de Versailles en Musée du Louvre.

Persoonlijke strijd

De expositie onder de naam 'De Zonnekoning en Oranje - Slaags aan de Maas' laat volgens het museum zien wat de persoonlijke strijd van Willem III en Lodewijk XIV betekende voor Nederland. Ook toen de Zonnekoning zijn belangrijkste rivaal werd, liet Willem III zich door hem inspireren. Toch zag Lodewijk hem nooit als zijn gelijke, ook niet toen Willem III in 1688 Koning van Engeland werd.

Trots op overwinning

De kunstwerken en historische objecten vertellen het verhaal van hun rivaliteit. Zo is er het portret van Lodewijk XIV voor Maastricht door hofschilder Pierre Mignard, dat laat zien hoe trots Lodewijk was op zijn overwinning. Die trots spreekt ook uit munten, gedichten en prenten. Een unieke, menshoge kaart van de verovering van Maastricht uit 1673 van de Franse ingenieur Vauban vormt volgens het museum een van de indrukwekkendste objecten van de tentoonstelling. Aan de hand van die kaart kon Lodewijk tot in detail over het succesvolle beleg vertellen.

Impact op Limburg

In de nationale geschiedenisboeken ontbraken lange tijd de verhalen over wat het "Rampjaar 1672" betekende voor het Maasdal, het huidige Limburg. De tentoonstelling wil daarover wel verhalen. Duidelijk wordt dat de Fransen niet door iedereen als bezetter werden gezien, integendeel, vaak zelfs als bevrijder. "De nieuwe verhalen maken invoelbaar wat oorlog betekende; voor mannen en vrouwen, boeren en stedelingen, protestanten en katholieken, burgers en militairen", aldus het museum.
De tentoonstelling is van 10 juni tot en met 7 januari 2024 te zien.