Valse start voor nieuwe zaal philharmonie: 'Te koud'

Plaids, mutsen en dikke truien bij de repetitie vandaag van de philharmonie zuidnederland. © L1
Jarenlang werd er reikhalzend naar uitgekeken. De komst van een nieuwe repetitieruimte voor de philharmonie zuidnederland in Maastricht. Vandaag was de eerste repetitie in de Theresiakerk, en voorlopig meteen ook de laatste. De zaal blijkt te koud voor de instrumenten en de muzikanten.
"We wisten dat dit probleem er was", vertelt Stefan Rosu, intendant van de philharmonie.

Vloerverwarming

De Theresiakerk in de Maastrichtse wijk Biesland is niet eenvoudig warm te stoken. Daarom had de philharmonie een speciaal podium met vloerverwarming aan laten leggen, zodat in ieder geval de muzikanten en hun instrumenten warm zouden zitten. Maar het systeem werkt dus niet.

Uniek systeem

Stefan Rosu: "Dit systeem is nog nergens anders toegepast. Warme lucht wordt de ruimte in geblazen vanuit ventilatieroosters in het podium, waardoor daar een microklimaat van 21 a 22 graden zou moeten ontstaan. Maar het is gewoon te koud. Het is 18 graden, en dat is te koud om hier urenlang muziek te maken. Het is ook niet goed voor de instrumenten."

Probleem

Bijna drie jaar geleden begon de zoektocht naar een nieuwe plek voor de philharmonie zuidnederland. Het orkest repeteerde tot nu toe in de grote zaal van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Maar daardoor konden er tientallen avonden per jaar geen voorstellingen in die zaal geprogrammeerd worden. Met het betrekken van de Theresiakerk is dat probleem verholpen en heeft het orkest bovendien alles bij elkaar in een eigen gebouw: Repetitieruimte, instrumentenopslag en kantoren.

Kinderziektes

In de planning van de komende maanden was al voorzichtig rekening gehouden met kinderziektes die het nieuwe onderkomen zou kunnen hebben. Maar het probleem met de kou blijkt hardnekkiger dan gedacht, zegt Stefan Rosu. "Dit hadden we niet verwacht, us de repetities zijn voorlopig weer in het Theater aan het Vrijthof. Vanaf morgen. En de installateurs zijn ondertussen druk bezig het probleem op te lossen", zegt hij.

Opus 9

Het nieuwe onderkomen werd vandaag ook officieel omgedoopt tot Opus 9. Dat is niet alleen het huisnummer van de Theresiakerk, ook bestaat het symphonie-orkest in zijn huidige vorm dit jaar negen jaar. De akoestiek van het gebouw is overigens wél in orde, vertelt Rosu. "De akoestiek is nagenoeg ideaal, een paar kleine aanpassingen nog. De 'nagalmtijd' moet nog iets teruggebracht worden, maar de verstaanbaarheid voor de musici onderling op het podium is goed, ze kunnen klank maken. En het klinkt ook nog mooi als je in de kerkbanken zit en luistert."
Opus 9 wordt op 17 maart feestelijk geopend, in aanwezigheid van onder meer burgemeester Annemarie Penn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!