Bart Rutten uit Kessenich vicepresident OLS

Bart Rutten uit Kessenich is de nieuwe vicepresident van het OLS. © Tom Doesborg
Bart Rutten uit het Belgisch-Limburgse Kessenich is benoemd tot de nieuwe vicepresident van de OLS-federatie, de organisatie die verantwoordelijk is voor het jaarlijks Oud Limburgs Schuttersfeest. De 50-jarige Rutten wordt rechterhand van OLS-president Anoesjka Koopmans uit Meijel.
Het is gebruikelijk binnen de OLS-federatie om een vicepresident uit België te benoemen als de president iemand uit Nederlands-Limburg is. Rutten, lid van schutterij Sint Martinus Kessenich, volgt Hubert Brouns op die sinds 2013 vicepresident was bij het OLS. Op de jaarvergadering van de OLS-federatie werd Brouns benoemd tot ere-vicepresident.

Vergunningsaanvragen

Tijdens de vergadering spraken enkele leden hun ongenoegen uit over de medewerking van gemeente-ambtenaren bij het verkrijgen van vergunningen voor schuttersfeesten. Volgens een woordvoerder van schutterij St. Willibrordus Meijel, organisator van het OLS 2022, is de procedure dermate ingewikkeld geworden dat je vergunningsaanvragen niet meer op het bordje van vrijwilligers kunt leggen. Pieter Meekels, voorzitter van de OLS-organisatie deze zomer in Born, vertelde dat je tegenwoordig professionals moet inzetten om de juiste vergunningen te krijgen. Meekels vindt dat ambtenaren dienstbaarder moeten zijn aan burgers die een evenement organiseren en minder op controle moeten focussen.

Handboek

De OLS-Federatie werkt momenteel aan een handboek waarin komt te staan welke wegen organisatoren van schuttersfeesten moeten bewandelen om de juiste vergunningen te krijgen. Aan het Oud Limburgs Schuttersfeest, één van de grootste schuttersfeesten van Nederland, nemen op 2 juli 2023 in Born 134 verenigingen deel. Dinsdagavond is de loting van de volgorde van de optocht in Born.