De Kersentuin van Toneelgroep Maastricht in première

De Kersentuin met Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger © Ben van Duin
De jongste productie van Toneelgroep Maastricht, De Kersentuin van Anton Tsjechov, gaat zondag in première. De hoofdrollen zijn voor Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer : "Oh verschrikkelijk zo'n première, iedere keer denk ik weer, ik laat me omscholen hierna."

Klassieker

De Kersentuin is een komedie, een klassieker uit het toneelrepertoire. Anton Tsjechov schreef het stuk in 1904. Het gaat over een actrice die na een mislukte carrière terugkeert na het landgoed van haar familie. Het land dreigt verkocht te moeten worden omdat er geen geld meer is. Huisschrijver van Toneelgroep Maastricht Jibbe Willems nam het stuk onder handen. Regisseur Michel Sluysmans: "Het stuk gaat over de veranderende tijd en hoe daarmee om te gaan, een thema dat ruim 100 jaar later niet minder relevant is, maar wel een geactualiseerde interpretatie verdient. Het is hilarisch en droefgeestig. Humor, melancholie, liefdesperikelen en mensbeeld zijn helemaal geïmplementeerd in de wereld van nu."

Omscholen

Sinds afgelopen week zijn er try-outs, zondag is de première. En dat blijft toch altijd wennen, hoe vaak je het ook doet, vertelt hoofdrolspeler Anniek Pheifer in L1 Cultuurcafe: "Zo'n eerste try-out is altijd even schrikken, zit er in een keer 350 man publiek. Dat is altijd even aftasten, hoe gaan ze het vinden? Gaan ze lachen of gaan ze niet lachen? Maar eigenlijk gaat het prima tot nu toe, vrijdag hadden we echt een première-waardige try-out. En de première vind ik een paar minuten van tevoren altijd vreselijk. Dit is echt de laatste keer dat ik dit doe. Ik laat me omscholen, denk ik dan. Maar als we eenmaal begonnen zijn is dat weg."

Verjaardagsfeest

Medespeler Jeroen Spitzenberger vergelijkt het met een verjaardagsfeest: "Je bent zelf de host en iedereen komt. Je moet zorgen dat alles goed gaat, dat iedereen de hapjes lekker vindt, noem maar op. Ik probeer een première echt te zien als 'gewoon een voorstelling." Ze zijn allemaal anders, de voorstellingen, en de première is er daar ook gewoon een van. Maar het blijft toch altijd spannend."

Slimste Mens

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger zijn gelauwerde acteurs, die zich zowel op het toneel als op televisie en in films uitstekend thuis voelen. Spitzenberger kreeg recent nog een Gouden Kalf voor zijn rol als Pim Fortuyn in de dramaserie Het Jaar van Fortuyn. Anniek Pheifer was wekenlang dagelijks te zien bij tv-quiz De Slimste Mens. Ze werd uiteindelijk tweede: "Dat was leuk om te doen. Ik hoop dat het ook wat extra publiek naar de zalen trekt. Sowieso is het leuk als mensen naar het theater komen die normaal gesproken misschien niet zo snel komen. Een goeie voorstelling kan je echt inzichten geven, een voorstelling blijft als het goed is ook paar dagen bij je.'
De Kersentuin gaat zondag dus in première in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Daarna toert de voorstelling door Nederland en Vlaanderen tot en met 1 juni 2023.