Musical Les Miserables ook naar Heerlen

Milan van Waardenburg op een affiche van Les Misérables © Instagram Milan van Waardenburg
De musical Les Miserables, met in de hoofdrol de Kerkraadse musicalster Milan van Waardenburg, komt ook naar Heerlen, later dit jaar. Dat heeft producent De Graaf en Cornelissen Entertainment bekend gemaakt.
De voorstelling gaat zondag in première in Carré in Amsterdam.

Keelontsteking

De 29-jarige Van Waardenburg speelt de rol van Jean Valjean in de musical die is geïnspireerd op het boek van Victor Hugo uit de 19e eeuw. Even was er nog paniek, toen Van Waardenburg geveld werd door een hardnekkige keelontsteking vorige maand. Tijdens de try-outs moest hij vervangen worden.

Flink aanpoten

Met de première zondag breekt een drukke tijd aan voor Van Waardenburg ,zo vertelde hij eerder tegen L1: "Zes tot zeven keer per week spelen. In die rol sta je zo'n tachtig procent van de tijd op het podium en het is doorgecomponeerd, wat betekent dat alles moet worden gezongen. Dan heb je nog repetities en je moet ook fit blijven. Dus zorgen voor genoeg slaap, ook nog sporten en natuurlijk gezond eten. En dan overdag zo weinig mogelijk praten om stem te sparen".

Droom

Voor de Kerkraadse tenor gaat met Les Miserables een droom een vervulling: "Toen ik het telefoontje kreeg dat ik het was geworden, was dat een paar minuten voordat ik op moest in een andere theaterproductie, het was daarna echt heel lastig om nog te spelen met dat in mijn achterhoofd!" Al van kinds af aan keek Van Waardenburg op naar rollen als die van Jean Valjean in Les Misérabes. Het begon allemaal met zijn oma, die zelf in het Kerkraads volkstheater speelde.

Toneel

"Een dag per week ging ik naar mijn oma, ze paste dan op me. Dan gingen we altijd dansen op muziek en zingen", vertelt hij. Op een gegeven moment opperde zijn grootmoeder bij zijn ouders om Milan ook op toneel te doen, en zo geschiedde. Vanaf zijn zevende zat hij bij kindertheatervereniging Kiek in Kerkrade. Na zijn middelbare school ging hij naar het conservatorium in Tilburg, waarna hij in Duitsland ging wonen en werken.

Geheim

In 2021 werd hij gebeld door de Nederlandse theaterproducent Hans Cornelissen, die Milan uitnodigde om mee te doen aan de auditierondes voor Les Miserables: "Dat was toen allemaal nog heel geheim, want als je naar buiten brengt dat er audities zijn, moet je ook naar buiten brengen dat er een nieuwe productie gaat komen, dat kon toen niet", vertelt de zanger. Vandaag, zondag 5 maart 2023, is het dan eindelijk zover. En gaat Les Miserables in premiere in Carré in Amsterdam.

Maastricht en Heerlen

Les Miserables is in april 13 keer te zien in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. In november staat de voorstelling ook 13 keer geprogrammeerd in PLT in Heerlen.