MEAU als Ambassadeur voor de Vrijheid naar Roermond

Het Bevrijdingsfestival aan de voet van de Arlo-flat in 2022 in Roermond © L1 (Frank Moonen)
Singer-songwriter MEAU komt als Ambassadeur voor de Vrijheid naar het Bevrijdingsfestival in Roermond.
De zangeres komt die dag per helikopter naar de stad om het festival om 12:00 uur te openen. Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken.

Line-up

Net als vorig jaar vindt het festijn plaats in het park bij de Arlo-flat. Behalve MEAU maken ook onder anderen Elle Hollis, AySay, Myles Sanko en Dubioza Kolektiv hun opwachting.

Problemen

Alle Nederlandse bevrijdingsfestivals verkeren in serieuze financiële problemen. Het festival in Groningen moet bijvoorbeeld inkrimpen en mag, na de proef met kaartjes vorig jaar, geen entreegeld meer vragen. Organisatoren zijn daarom in gesprek met gemeenten, provincies en andere partijen om toch de begroting rond te krijgen. In Roermond is dat gelukt, omdat het festival daar een kleinere begroting heeft dan bijvoorbeeld in Groningen.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

De bevrijdingsfestivals worden elk jaar op 5 mei georganiseerd door zelfstandige organisaties onder de vlag van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er zijn 14 festivals: één in elke provincie, één in Amsterdam en één in Den Haag. Alle festivals beginnen tegelijk met het ontsteken van het in Wageningen opgehaalde vrijheidsvuur. 's Middags om vijf voor vijf is het op alle festivals even stil om de vrijheid te gedenken.