Voortbestaan museum Het Land Van Thorn in gevaar

De kenmerkende witte huizen in Thorn. © iStock
Het voortbestaan van museum Het Land Van Thorn is onzeker door de stijgende energieprijzen. De kosten voor energie slurpen momenteel bijna de helft van de subsidie die het museum ontvangt op.
"Voorheen hadden we een energierekening van 7200 euro per jaar, maar kijkend naar de prijsontwikkelingen op langere termijn, qua energie, dan hangt het voortbestaan van het museum aan een zijden draadje", zo vertelde voorzitter Wim Boonen in de L1 Nieuwsshow vrijdagochtend.

In gesprek met gemeente

Het museum in Thorn, inmiddels sinds vrijdag weer open, was daardoor maandenlang gesloten. De voorzitter ging daarom in gesprek met de gemeente Maasgouw over de steeds hogere energieprijzen. Toch heeft dat volgens Boonen vooralsnog te weinig opgeleverd.

Subsidie

Het museum ontvangt 25.000 euro subsidie van de gemeente Maasgouw. Boonen: "Omdat de prijzen structureel op lange termijn ongeveer 40 procent duurder uitvallen ten opzichte van voor de oorlog in Oekraïne, gaat ongeveer de helft van onze subsidiebijdrage op aan energie. Dat is bijna niet te doen, we hebben ook nog andere doorlopende vaste kosten en moeten onze website in de lucht houden. Eigenlijk is de conclusie dat we met 25.000 euro subsidie geen museum kunnen runnen."

Alternatieve locatie

De toekomst van het museum ligt voor een groot deel in handen van de gemeente, vindt Boonen. "Ik wil niet helemaal de zwarte piet in de richting van de gemeente duwen, dat doe ik ook zeker niet. We zijn ook bijvoorbeeld aan het kijken naar alternatieven." Zo wordt er gekeken of het museum beter kan verhuizen naar een ander pand. “Het huidige pand van de gemeente is niet verduurzaamd, de energie gaat letterlijk door het dak. We kijken of er in Thorn andere locaties zijn die qua energie betreft beter voor het museum zijn", legt Boonen uit.
Daarnaast wil hij ook onderzoeken of niet alleen de gemeente, maar ook de provincie kan bijstaan. "En we zijn we aan het kijken bedrijven in Thorn die een belang hebben aan een museum of zij een bijdrage kunnen leveren om zo de toekomst van het museum veilig te stellen."

Collectie mogelijk overgedragen

Als het museum niet levensvatbaar blijkt, zal de collectie worden overgedragen aan een ander museum. “We hebben hierover ook al gesprekken gevoerd met musea in de omgeving gesproken." Toch is Boonen vol vertrouwen dat hij er met de gemeente eruit gaat komen.

Structurele oplossing nodig

De TEK-regeling, De Tegemoetkoming Energiekosten, die vanuit het Rijk in het voorjaar voor de cultuursector gaat komen, kan het museum dit jaar uit de brand helpen. "Dat is alleen geen structurele oplossing en die moet er wel komen voor de cultuur sector," stelt Boonen.