Annet Bremen wint Nederlands-Duitse toneelprijs

Auteur Annet Bremen © Sanne Delcroix
De Heerlense auteur Annet Bremen heeft zondag in Theater Duisburg een Kaas & Kappes prijs in ontvangst mogen nemen voor haar theatertekst 'Het Sterrehuis'.
Het Sterrehuis is de gelijknamige Laaglandvoorstelling die afgelopen zomer in première ging tijdens Festival Cultura Nova in Heerlen.

Het Sterrehuis

In Het Sterrehuis verbeeldt Annet Bremen op basis van interviews met betrokkenen het leven van vier kinderen die in het Sterrehuis wonen, een tehuis dat tussen 1945 en 1983 ouderloze en 'moeilijke' kinderen opving in Heerlen.
Bremen schreef eerder de Laagland-voorstelling Wil je een Snoepje? en de klassenvoorstellingen Future Express en Dream On.

Aangrijpend

De vierkoppige jury prijst de manier waarop Bremen het onderzoek naar deze geschiedenis heeft aangepakt. "De schrijfster heeft gedegen onderzoek gedaan. De tekst is echter geen documentaire weergave geworden of belerend informatief, maar een aangrijpende karakterschets van vier zeer kwetsbare kinderen die maar één ding willen: een veilig leven in een geborgen situatie", staat in het juryrapport.
Wat verder aanspreekt is het beeldende en poëtische taalgebruik van de auteur, waardoor de tekst erg ontroerend is. "Waar voor deze kinderen de harde realiteit het antwoord was, tracht deze toneeltekst vooral te raken en te schuren, schoonheid en troost te bieden."

97 inzendingen

De Nederlands-Duitse Kaas & Kappes toneelprijs heeft als doel toneelliteratuur voor jeugd en jongeren in het Duits-Nederlandse taalgebied te bevorderen. Dit jaar waren er 97 inzendingen: 79 uit Duitsland, tien uit Nederland, drie uit België en Oostenrijk en twee uit Zwitserland. Ook het Duitse Mädchenschrift van Özlem Özgül Dündar werd bekroond.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!