Teruglezen: Drukte en gezelligheid bij start vastelaovend

Er zijn duizenden bezoekers gekomen naar de Sjtasiefestasie in Roermond. © L1 (Gerard Pansier)
Heel Limburg maakt zich dit weekend op voor de carnavalsdagen. De eerste diehards begonnen al zaterdagochtend in de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting in de Zoepkoel waar om 11:11 uur carnaval officieel werd afgetrapt.
In het liveblog hieronder lees je terug hoe carnaval deze zaterdag werd gevierd. Krijg je geen genoeg van de vastelaovend? Stem dan af op L11AlaafRadio.nl of bekijk sfeerimpressies en optredens op L1 TV.

18:43 uur - Op bezoek bij hét carnavalshuis van Limburg

In de Maastrichtse wijk Amby valt één huis wel heel erg op: het huis van Kevin. Vastelaovend is hem naar eigen zeggen 'met de paplepel' ingegoten en hij werkt bijna het hele jaar om zijn huis tijdens carnaval op en top te versieren. Het bezoek kijk je terug via deze link.
Kevin voor zijn huis in Maastricht © L1 (Timo Schmid)

16:57 uur - 20- tot 25.000 bezoekers bij Sjtasiefestasie Roermond

Volgens de organisatie van de Sjtasiefestasie in Roermond zijn er ongeveer 20- tot 25.000 bezoekers: dat gebeurde in het verleden ook vaker, maar nog niet zo vroeg in de namiddag. De sfeer is volgens een verslaggever goed: "Het is zeer gezellig en er zijn geen noemenswaardige incidenten."
Er zijn duizenden bezoekers gekomen naar de Sjtasiefestasie in Roermond. © L1 (Gerard Pansier)

16:13 uur - Hoe leg je carnaval uit aan niet-carnavalvierders?

Gedeputeerde Geert Gabriëls legt op Twitter uit wat carnaval precies is aan Tweede Kamerlid Laura Bromet.

16:00 uur - Machtsoverdracht in Maastricht bezig

In het stadhuis van Maastricht is de machtsoverdracht bezig: daar is prins Stefan d'n Ierste van stadscarnavalvereniging De Tempeleers de komende dagen de 'baas'. Onder andere André Rieu, gouverneur Emile Roemer, minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius en staatssecretaris Vivianne Heijnen zijn aanwezig.

15:11 uur - Nog last-minute op zoek naar een pakje?

Wie op het allerlaatste moment nog op zoek moet naar een carnavalspakje kan ook op marktplaats kijken. Steeds meer mensen zochten naar een tweedehands outfit op de verkoopsite.

14:44 uur - Lei en Rob lopen voor de 44ste de optocht

In Meers lopen vrienden Lei en Rob voor de 44ste keer (4x11) mee in de optocht.
In Meers was de 4x11 jubileum optocht © L1 (Peter Beeker)

14:11 uur - De Zoepkoel afgelopen

De Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting is beëindigd, maar carnaval gaat nog even door. In Roermond, maar ook op andere pleinen in Venlo wordt er al volop vastelaovend gevierd. In Sittard start om 18.00 uur ’t Kanón van ’t Balkón. De kaartjes waren binnen twee uur uitverkocht

13:33 uur - Speldjes 'gedraag ow' herinnert aan Guus Janssen uit Horst

In Horst worden deze carnavalsdagen speldjes uitgedeeld met het opschrift "gedraag ow!". De oproep herinnert aan carnavalsmaandag een jaar geleden Horst, waar een dodelijke steekpartij een abrupt einde aan de festiviteiten maakte.
Een speldje met dit opschrift werd tijdens de live-uitzending op L1 uitgedeeld aan Beppie Kraft. Het publiek werd gevraagd zich deze carnaval te gedragen om een herhaling van het dodelijke steekincident vorig jaar te voorkomen.
De vriendengroep van Guus Janssen met de door hen bedachte hashtag. © L1 (Tim van der Weerden)

13:22 uur - Foto's vanuit de Zoepkoel

Onze fotograaf Bram Becks schiet de mooiste plaatjes vanuit de Zoepkoel in Venlo. Een kleine selectie van zijn foto's.

13:11 uur - Ook Roermond stroomt vol

In Roermond is de Sjtasiefestasie begonnen. Duizenden vastelaovendvierders trotseren daar de miezer regen. Waarnemend burgemeester Onno Hoes heeft het evenement geopend en zong een ode aan Roermond.

12:55 uur - Emile Roemer in de Zoepkoel

Gouverneur Emile Roemer zong ook zijn liedje 'Ich bin Emile' in de Zoepkoel.
Gouverneur Emile Roemer was ook in de Zoepkoel © L1 (Bram Becks)

12:11 uur - Sfeer zit er goed in

De sfeer zit er goed in in de Zoepkoel. Onder andere Pruuf Mar, Beppie, John Tana, Marleen Rutten hebben de carnavalsvierders in Venlo al goed vermaakt.

11:11 uur - Carnaval is begonnen

In Venlo werd om 11.11 uur de carnaval officieel afgetrapt in de Zoepkoel. Wie er niet bij kan zijn in Venlo maakt het zich thuis gezellig. Zo ook Marieke die met een nonnevot naar L1 kijkt.

10:44 uur - Kijk naar de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting

De Boètezitting is vanaf 11:00 uur live te volgen op L1 TV, L1 Radio, via de onlinekanalen van L11 Alaaf of via de livestream.
Pruuf Mar is klaar voor de Zoepkoel. © L1 (Bram Becks)

10:11 uur - Waar komt de vastelaovend vandaan?

Dat leggen we in deze video uit.

9:33 uur - Weten wat we allemaal uitzenden op L1?

L1 heeft rondom de Vastelaovend veel uitzendingen. We hebben een een handig overzicht gemaakt zodat je niks hoeft te missen. Bekijk de programmagids.

9:11 uur - De Zoepkoel stroomt langzaam vol

De Zoepkoel in hartje Venlo stroomt weer vol met duizenden vastelaovesvierders.

8:44 uur - Gezelligheid op station Horst-Sevenum

Ook op station Horst-Sevenum was het al vroege een gezellige boel. Veel carnavalsvierders pakten de trein richting Venlo.

8:11 uur - Wat kost een biertje?

Wie deze carnaval een biertje bestelt aan de tap moet rekenen op een prijs van zo'n 3 euro per pilsje. Lees verder wat een pilsje kost in Maastricht, Venlo of Roermond.
Bier van de tap is deze carnaval een stuk duurder dan vorig jaar © iStock

7:33 uur: Gezelligheid in Zoepkoel-express

Het is een dolle boel in de Zoepkoel-express. De trein zit bomvol carnavalsvierders die onderweg zijn naar Venlo om daar carnaval 2023 te openen. Wil je weten hoe je de andere carnavalsdagen thuis moet komen? Streekvervoerder Arriva zet extra treinen en bussen in.

7:11 uur - Wat doet het weer?

Weten wat je de komende dagen moet aantrekken en of het droogt blijft. Check het uitgebreide weerbericht voor tijdens de carnavalsdagen hier.