Concours LBM eerste keer in voorjaar: één aanmelding

De Limburgse Hafabra-wereld kampt met teruglopende belangstelling © Istock
De concertconcoursen van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen kampen al jaren met teruglopende deelnemersaantallen. Een extra concours in het voorjaar moest uitkomst bieden voor de harmonieën en fanfares, maar dat blijkt tegen te vallen.
Er gaat maar één muziekvereniging op concours tijdens de LBM Meziekdaag op 16 april.

Spreiding

"Het is eigenlijk de eerste keer dat we een concours in het voorjaar houden," zegt Mirjam Waltmans van de LBM. "In het verleden waren ze altijd in het najaar, maar verenigingen wilden het toch wat meer verspreid hebben. In de rest van het land doen ze het ook in het voorjaar én het najaar."

Corona

De LBM probeerde eerder al een concours in het voorjaar te organiseren, maar toen gooide corona roet in het eten. De komende editie op 16 april is dus de eerste die echt doorgaat, met één deelnemende harmonie: Harmonie Concordia uit Obbicht.

Open podium

Waltmans: "We hebben ook al wat aanmeldingen voor het najaar, dus verenigingen blijken toch daarvoor te kiezen zoals het er nu uitziet. Maar voor de LBM Meziekdaag hebben we behalve de harmonie die op concours gaat ook nog vier aanmeldingen van muziekverenigingen die meedoen aan het festival of het open podium. Dat is net wat laagdrempeliger dan een concours, op die manier kunnen de verenigingen en muzikanten mooi ervaring opdoen op het podium."

Dalende trend

Bij een concours worden de deelnemende muziekverenigingen beoordeeld door een jury. Op die manier ontstaat een beeld van de muzikale kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden van een orkest. De dalende trend in het aantal deelnemers speelt al een tijdje. Afgelopen najaar deden maar twee verenigingen mee aan de concertconcoursen van de LBM.
De Limburgse Meziekdaag is op 16 april in de Maaspoort in Venlo. Behalve het concours is er onder meer een open podium en een workshop voor jeugdige muzikanten. Deelname en entree zijn gratis.