DSM verhuist; wat gebeurt er met de kunstcollectie?

Glas-in-lood door Henri Jonas (1927), het oudste werk uit de kunstcollectie van DSM © DSM
Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen hangt vol met kunst. De 'DSM Art Collection' bestaat uit zo'n 750 werken van 400 kunstenaars. Wat gaat daarmee gebeuren als het bedrijf naar Maastricht verhuist?
"Je moet dat natuurlijk bij elkaar houden, en het liefste hier, waar het thuis hoort."

Gebaar

In Heerlen zien ze graag dat de kunst op zijn minst gedeeltelijk voor die stad behouden blijft. De Heerlense kunstenaar Toon Hezemans maakte zich eerder sterk voor het behoud van de collectie in de mijnstad, en ook wethouder Jordy Clemens pleit daarvoor: "Momenteel zijn we met DSM in gesprek, over het vertrek uit onze stad en wat het bedrijf gaat achterlaten. De gemeente vindt het gepast dat DSM een gebaar zou maken naar de stad en regio waar ze haar wortels heeft en succesvol is gegroeid. Tot nu toe hebben die gesprekken nog niet tot iets concreets geleid maar we blijven met elkaar aan tafel."

Verkwanselen

Hezemans deed zijn pleidooi in de zomer van 2021, toen DSM bekend maakte het hoofdkantoor naar Maastricht te verhuizen. Dat leidde tot veel rumoer en zelfs Kamervragen. De bouw van het nieuwe onderkomen in Maastricht vordert intussen gestaag, maar wat betreft de kunstcollectie is het al die tijd stil gebleven. Hezemans: "DSM mag natuurlijk doen wat ze zelf willen, het is hún collectie. Maar die collectie is wel uniek, zeker in het licht van de geschiedenis van het bedrijf in Heerlen. Die collectie moet je samenhouden, dat moet je niet verkwanselen."

Mijngeschiedenis

De DSM Art Collection bestaat uit zo'n 750 werken van 400 kunstenaars. De werken hangen op het hoofdkantoor in Heerlen en zitten gedeeltelijk in depot. Het oudste werk van de collectie is een glas-in-lood-raam van glazenier Henri Jonas, uit 1927. Een werk in opdracht van de medewerkers van DSM, dat in dát jaar zijn 25-jarig bestaan vierde. In de decennia erna groeide de collectie gestaag met kunstwerken die een relatie hadden met het mijnlandschap en de mijnindustrie, en werk van Limburgse kunstenaars zoals Lei Molin, Marianne van der Heijden, Ger Lataster en Jef Diederen. Sinds 2003 is het kunstbeleid meer nationaal en internationaal gericht.

Kerncollectie naar Maastricht

DSM zegt nog niet te weten wat er met de kunstcollectie gaat gebeuren. Maar "in ieder geval verhuist de kerncollectie van DSM mee naar Maastricht. De kerncollectie bestaat uit de unieke werken met grote kunsthistorische waarde die ook bij het nieuwe bedrijf passen," aldus een woordvoerder van het bedrijf. Onduidelijk is dus óf en zoja wát er in Heerlen achterblijft, en waar die werken eventueel onderdak zouden moeten krijgen.