Schrijver, acteur en regisseur Ger Thijs (74) overleden

Toneelschrijver Ger Thijs overleden © Toneelacademie Maastricht
Schrijver, acteur en regisseur Ger Thijs is afgelopen maandag in zijn woonplaats Amsterdam op 74-jarige leeftijd overleden.
Thijs leed aan de Ziekte van Parkinson.

Toneel

Hij werd geboren in Ubach over Worms. Thijs ging naar de toneelacademie in Maastricht, maar maakte die niet af. In 2000 kreeg hij alsnog een erediploma vanwege zijn grote betekenis voor het toneel.
"Hij was een heel precieze, degelijke regisseur", vertelt Jacques Giesen, oud-directeur van de toneelacademie. "Hij schreef over de kleine dingen des levens, maar op een zodanige manier dat het het gewone oversteeg. Hij is echt belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het toneelschrijven in Nederland."

Docent

Thijs schreef eigen werk, maar vertaalde en bewerkte ook bestaande stukken. Hij was een tijdje artistiek leider van het Nationale Toneel. Ook was hij docent aan de toneelacademie. "Een bijzonder prettige collega", aldus Giessen. "Een vakman, een rationele man ook. Emoties, daar hebben we er al genoeg van in de toneelwereld. Hij stak daar prettig bij af."

Internationaal succes

Hij verwierf faam met onder meer zijn toneelbewerkingen van Couperus. Eén van zijn bekendste stukken was De Kus, dat ook internationaal veel succes oogstte. Drie van zijn stukken werden genomineerd voor de Toneelpublieksprijs. Ger Thijs schreef ook romans.