Theaters Heerlen, Kerkrade en Sittard gaan samenwerken

Het Parkstad Limburg Theater © ANP
Parkstad Limburg Theaters (Heerlen, Kerkrade) en het Toon Hermans Theater in Sittard gaan intensief samenwerken.
Dat bevestigen zakelijk directeur Rocco Malherbe van PLT en Joery Wilbers van De Domijnen, waar ook het Toon Hermans Theater onder valt.

Gezamenlijk optrekken

De theaters gaan gezamenlijk optrekken wat betreft programmering, kaartverkoop, marketing, horeca en techniek.
De samenwerking tussen de theaters moet voor een 'verbreding en vernieuwing' van het podiumaanbod zorgen en zo meer mensen naar de zalen lokken. Vooral de schouwburg in Sittard kan dat goed gebruiken. Daar wordt de deur niet platgelopen, vorig jaar kwamen er enkele tienduizenden bezoekers, terwijl de theaters in Heerlen en Kerkrade in 2022 188.000 gasten ontvingen. Toen de schouwburgen van Heerlen en Kerkrade in 1999 fuseerden tot PLT zorgde dat ook voor een flinke impuls.

Verder uitwerken

"De programmering voor het komende theaterseizoen, 2023-2024 is al op elkaar afgestemd," zegt Rocco Malherbe van PLT. "Daar waren we de afgelopen maanden al 'met potlood' mee bezig. Het doel is méér cultuuraanbod in de regio. Daar kunnen we elkaar echt in versterken. Samenwerking op het gebied van marketing, techniek en dat soort dingen, dat is iets dat we de komende maanden verder gaan uitwerken."

Zorgen

Volgens De Limburger maken de ruim 15 medewerkers van het Toon Hermans Theater zich zorgen over de toekomst. Zij vrezen 'personele en financiële consequenties' als gevolg van de samenwerking. Er ligt nu een principeakkoord tussen de theaters, dat wordt de komende maanden verder uitgewerkt.
Al jaren wordt er gesproken over samenwerking tussen de theaters in (Zuid-)Limburg. Oud-directeur Bas Schoonderwoerd van PLT pleitte voor een samenwerking met het Theater aan het Vrijthof in Maastricht om zo de slagkracht te vergroten, maar dat is nooit van de grond gekomen.