Letste Leedje van Lex Uiting en Chantal Janzen op nummer één

Chantal Janzen en Lex Uiting. © L1
Het duet van Lex Uiting uit Venlo en Chantal Janzen uit Tegelen heeft de afgelopen dagen op de eerste plek in de iTunes top 100 in Nederland gestaan en staat nog altijd bovenaan in de YouTube Netherlands Daily Chart.
Ook werd Letste Leedje meer dan 125.000 keer gestreamd op Spotify. Het nummer gaat over het gevoel dat het voorbij is, maar dat je eigenlijk nog vast wilt houden aan het moment.

Dialect interview

In een kort interview, in het dialect, vertellen Uiting en Janzen hoe het nummer tot stand is gekomen. Janzen: "Lex heeft me gevraagd en had het idee om dit nummer samen te gaan zingen. Ik dacht wel, ik ga nergens optreden want dat kan ik niet waarmaken qua tijd. Maar ik wilde het wel opnemen en als Lex daarmee akkoord zou gaan, dan zouden we het gewoon doen."
Waarop Uiting met een lach inhaakt: "Jammer, dus je gaat niet mee naar de Zoepkoel?" En dan begint Janzen licht te twijfelen. "Nee, ja uh", stamelt ze. Om vervolgens te zeggen dat ze nooit weet wanneer het vastelaovend is. Waarop Uiting heel droog zegt: "In februari."

Zonde

Janzen werd meteen gegrepen door het nummer: "Ik had het liedje geluisterd en ik vond het echt een mooi nummer en het zou zonde zijn geweest om er niks mee te doen. Dit liedje moet gewoon overal geluisterd en gedraaid worden als het zo’n moment is dat je denkt 'het is de laatste'. Het is het laatste liedje, daarna moeten we of weg, naar huis of is alles voorbij of is het voor eventjes voorbij."

'Liedje voor het hele jaar'

Ook Uiting sluit zich daarbij aan, dat het niet per se een carnavalsliedje is: "We hadden het liedje gemaakt en we brengen het nu uit, maar eigenlijk is het liedje voor het hele jaar. Chantal heeft zich nog een beetje bemoeid met de tekst zodat het wat algemener werd. Het nummer kan ook na een huwelijk gedraaid worden." Of na een afscheid vult Janzen aan. "Precies, als mensen afscheid van het leven moeten nemen. Het komt nu, maar het kan ook met Pasen of met Kerstmis", aldus Uiting.
Janzen: "En het is heel herkenbaar, het is bitterzoet. Iedereen kent het gevoel van het is het Letste Leedje en daarna moeten we weg."

Vastelaovend

Janzen laat weten dat ze geen vastelaovend meer viert. "Soms denk ik van 'ik zou het wel leuk vinden'. Ik denk dat mijn oudste zoon, die is nu veertien, dat volgens mij ook wel leuk zou vinden. Hij vraagt er ook wel eens na. Ik heb jaren geleden nog een keer carnaval gevierd." Toch is er iets anders wat haar soms tegenhoudt. "Wat ik toen moeilijk vond, en ik was echt goed verkleed, maar omdat ik dan toch de hele tijd bij mijn ouders stond, dan hebben mensen toch wel door dat ik het was en dan willen ze op de foto en dan gaat het alleen maar daarom. Dus toen dacht ik van nee. Met carnaval wil je vermengen en feesten en dan wil je niet dat mensen je stiekem gaan filmen. Als iedereen misschien de mobiel wegdoet, dan kom ik."
Janzen streeft geen muzikale carrière na, maar vindt het juist daarom nog af en toe leuk om een nummer op te nemen.