Opnames in Steyl voor oorlogsdrama op tv

In kloosterdorp Steyl wordt gewerkt aan opnames voor oorlogsdrama De Joodse Raad. © L1 (Peter Beeker)
Op verschillende locaties in Limburg zijn filmopnames voor de tv-serie De Joodse Raad. Ook in kloosterdorp Steyl zijn scenes gedraaid voor de tv-serie die in 2024 wordt uitgezonden.
Het vijfdelige oorlogsdrama met Pierre Bokma en Claire Bender in de hoofdrollen vertelt het tragische en omstreden verhaal van De Joodse Raad in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deportaties

De organisatie werd in 1941 op bevel van de Duitse bezetters opgericht. De raad bestond uit notabele Joodse burgers die dachten dat samenwerking met de Duitsers de beste optie was in een onzekere tijd. Uiteindelijk werd de Joodse Raad door de Duitsers gebruikt om de deportaties van Nederlands-Joodse burgers soepel te laten verlopen.

Tragisch

In Nederland zijn 100.000 Joodse burgers gedeporteerd. Meer dan in ieder ander bezet land in Europa. "Het is een tragisch verhaal en nog steeds omstreden. De Joodse Raad wist toen niet dat de deportaties leidden tot vernietiging in concentratiekampen", vertelt regisseur Paula van der Oest.

Baby's

In Steyl worden scenes gedraaid in een ruimte van een voormalig klooster. Het gebouw is aangekleed als een Amsterdamse crèche in de oorlogsjaren. "De tv-serie vertelt het verhaal van vader en dochter Cohen. David is één van de twee voorzitters van De Joodse Raad. Zijn dochter Virrie werkt als verpleegkundige en smokkelt baby's en peuters naar onderduikadressen."

Dilemma's

Paula van der Oest: "We krijgen reacties op het maken van deze tv-serie. De rol van de Joodse Raad wordt door velen nu veroordeeld. Maar zo eenvoudig was het toen niet. Sommige mensen twijfelen of wij de gevoeligheid van dit verhaal goed vertellen. Als filmmaker heb ik geen oordeel over dit gedeelte van de geschiedenis. Ik denk dat we de dilemma's die destijds speelden oprecht in beeld brengen. Het is uiteindelijk aan de kijker om een oordeel te vellen."