Portret hond Mokie bekroond met Nationale Keramiekprijs

Het winnende kunstwerk en de inspiratie. © José Fijnaut
Kunstenares José Fijnaut (1965) uit Elsloo heeft de allereerste Nationale Keramiekprijs gewonnen.
Ze kreeg de prijs voor het beeld 'I Love You', een portret van haar hond Mokie.

Onverwacht

De prijs kwam als een grote verrassing voor de in Brunssum geboren kunstenares. "Tijdens de uitreiking stonden de laatste tien finalisten bij elkaar," vertelt ze. "Het duurde lang voordat mijn juryrapport voorgelezen werd, en ineens zat ik bij de laatste drie. Ik zal wel tweede zijn, dacht ik toen. Maar toen bleek ik dus de winnaar te zijn. Fantastisch."
De verkiezing voor Nederlandse keramisten en kunstenaars die met klei werken werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De prijsuitreiking vond zaterdag plaats tijdens Art Eindhoven. Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden.

Juryrapport

De jury roemt het spontane, speelse en oorspronkelijke karakter van het werk. Zo staat er in het juryrapport: "Ze weet feilloos die gevoelige snaar bij de toeschouwer te raken die normaal alleen een kind bij ons kan beroeren (…) Daarvoor is moed nodig. Je loopt het risico dat mensen je werk als kinderlijk gepruts afdoen, of met de opmerking dat kan mijn kleine nichtje ook… Moed ook in de zin dat ze breekt met alles wat ze heeft geleerd."
Fijnaut, opgeleid aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, is blij met de erkenning van haar autonome werk. Zeker omdat ze pas sinds anderhalf jaar met keramiek werkt. "Ik heb een hele klassieke opleiding gehad, maar in mijn autonome werk laat ik dat allemaal los, kan ik daarmee spelen. Dit is een mooie aansporing om door te gaan waar ik mee bezig ben."