Ook Jacques Vriens bedreigd na steun aan auteur Lammers

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens © ANP
Kinderboekenschrijver Jacques Vriens heeft bedreigingen gekregen naar aanleiding van de steun die hij betuigde aan collega-auteur Pim Lammers. Lammers ontving de afgelopen dagen doodsbedreigingen vanwege een verhaal dat hij jaren geleden heeft geschreven.
Lammers trok zich terug als dichter voor de Kinderboekenweek 2023 na de bedreigingen. De aanleiding is een verhaal uit 2015, bedoeld voor volwassenen. Het ging over de relatie tussen een tienerjongen en zijn volwassen trainer.

Subtiel en geestig

Sindsdien nemen veel schrijvers het voor hun collega op, waaronder ook Jacques Vriens. "Pim is kinderboeken gaan schrijven en dat doet hij subtiel en geestig. Hij stelt homoseksualiteit en transgenders aan de orde. Kinderen van deze tijd weten dat dit speelt en het is goed dat Pim de gevoelens die daarbij komen kijken onder woorden brengt. Ik denk dat je daar als opvoeder open voor moet staan", aldus Vriens. In een Facebookbericht verdedigt hij Lammers.

'Ophangen'

Onder het Facebookbericht krijgt Vriens veel lovende reacties, maar hij hoort ook, net zoals zijn collega's, negatieve geluiden. Zo schrijft iemand in een inmiddels verwijderde reactie onder het bericht: "Jacques ik zie het al aan die smerige kop van je.. Hier in Castricum zijn er ook kwade joden zoals jij. Het is echt alleen omdat je bescherming van de politie hebt. Maar als het aan mij zou liggen zouden jullie allemaal vandaag nog worden opgehangen."
Een reactie onder de Facebookpost van Jacques Vriens, die inmiddels verwijderd is. © Facebookpagina Jacques Vriens

Onzin

Vriens zelf lijkt zich weinig zorgen te maken over de opmerkingen aan zijn adres. "Wat is dit voor gek die dit soort onzin en kreten slaakt?", vraagt Vriens zich lachend af. "Het is vreselijk, het is afschuwelijk en het overkomt mij nu. Maar je leest wel vaker dat mensen op sociale media de meest verschrikkelijke dingen over zich heen krijgen. Ik ga me over zo'n opmerking niet al te druk maken."
"Mensen vergeten dat het een verhaal is. Het is niet Pim zelf die dit mee heeft gemaakt en nogmaals: het verhaal ‘Trainer’ is voor de volwassen lezer bedoeld", aldus de kinderboekenschrijver.