Familie Van Lier uit Haelen is LVK's hofleverancier

Hoondervel uit Haelen staat met 'Angersom-se Heimwee' in de 47ste LVK-finale. © Graatje Weber
Wie er komende vrijdag met de winst van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) vandoor gaat weet niemand, maar bij familie Van Lier in Haelen is de buit al binnen. Drie familieleden haalden er afzonderlijk van elkaar de finale.
Bert van Lier haalde met Hoondervel al voor de negende keer een finaleplek - en won er zelfs twee keer. Zijn broer Eric van Lier is met vijf finales met het Graotekoeër inmiddels ook al LVK-veteraan.

Bijzondere editie

Hoondervel maakte eerder bekend dat dit het laatste LVK is waaraan ze mee willen doen. Dat maakt het sowieso een bijzondere editie voor de zanggroep. Voor Bert van Lier komt daar nog bij dat behalve zijn broer ook zijn zoon Joos in de finale staat vrijdag. Hij maakt deel uit van Sjöppe Aos, dat dit jaar zijn debuut maakt in de LVK-finale. Bert geeft het stokje dus door.

Feestje compleet

"Ik heb er altijd van gedroomd om een keer samen met met zoon op de bühne van het LVK te staan, die droom komt nu uit. Voor mij is het feestje nu al compleet", zegt hij zittend op het toilet in zijn huis. Dat toilet is ingericht als een soort LVK-museum, met alle oorkondes van de behaalde ereplekken en een foto van hemzelf met broer Eric. Boven het fonteintje is nog een plekje vrij voor de oorkonde van dit jaar. "Die krijgen we na afloop, maar welke plek het wordt durf ik niet te voorspellen", stelt Bert.

Onverwachte dingen

Eerste worden is niet eens het doel, vindt Bert. Het liefste ziet hij zijn zoon winnen. "Je weet nooit wat er gebeurt. Bij het LVK gebeuren soms onverwachte dingen", weet hij. Dat weet broer Eric ook, al denkt hij niet dat het Graotekoeër uit Neer met het liedje Dalik als winnaar uit de bus komt. "Nee, dat denk ik niet. Het zou natuurlijk mooi zijn, maar je krijgt er dan ook een boel verplichtingen bij."

Genieten

Ook Berts zoon Joos denkt niet dat hij met Ut bönke van de jas echt kans maakt om te winnen dit jaar. "De finale is al helemaal super. Ik hoop vooral dat dit niet de laatste keer is en dat we ooit een keer mogen winnen. Nu eerst maar eens genieten van die finale. En samen met mijn vader en oom wordt er zeker een biertje gedronken."

KVL-finalist

Overigens is er nóg een Van Lier die dit weekend kans maakt op Leedjes-winst. Niet bij het LVK, maar bij de kindervariant KVL zondag. De jongste zoon van Bert (en broertje van Joos) Stass van Lier doet met Haelen mee in de finale van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival. Ook in de toekomst kunnen we dus nog veel verwachten van de Van Liers.