Philharmonie zuidnederland neemt intrek in Maastrichtse kerk

De Maastrichtse Sint Theresiakerk is repetitielokaal en kantoor van de philharmonie zuidenederland © Jean-Pierre Geusens
De philharmonie zuidnederland zit vanaf woensdag in een nieuw onderkomen. Het orkest heeft in de Sint-Theresiakerk in Maastricht een repetitiezaal gebouwd en huurt er kantoorruimte.
De eerste repetitie van het symfonieorkest is pas begin maart, het kantoorpersoneel heeft op 1 februari zijn intrek genomen in de kerk.

Repetities in plaats van voorstellingen

De philharmonie repeteerde tot nu toe in de grote zaal van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Daardoor konden er tientallen avonden per jaar geen voorstellingen in die zaal geprogrammeerd worden. Onwenselijk, vonden zowel het theater, de gemeente als de philharmonie. En daarom startte een een aantal jaren geleden de zoektocht naar een nieuw onderkomen.

Akoestiek

Uiteindelijk kwam de Sint Theresiakerk in de Maastrichtse wijk Biesland als beste uit de bus. Die kerk heeft een goede akoestiek en is groot genoeg voor het orkest, een muziekbibliotheek, instrumentenopslag en kantoren. De philharmonie voerde er in het verleden al een aantal keer de Mattheuspassion op.

Parochie

De komst van het orkest betekent overigens niet dat er geen kerkelijke activiteiten meer in de Sint Theresiakerk plaatsvinden. De parochie verhuist de eredienst van de 'grote zaal', waar dus nu de philharmonie gaat repeteren, naar de dagkapel. Ook heeft het kerkbestuur bedongen dat de grote zaal twaalf keer per jaar ter beschikking staat van de parochie. Door de overeenkomst met de philharmonie kan de kerk als cultureel langer in stand worden gehouden.
Het nieuwe onderkomen van de philharmonie zuidnederland wordt op 17 maart feestelijk geopend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!