Inger begint op haar 64e een solotheatercarrière

Inger van Eldik © L1
Inger van Eldik begint op haar 64 een solotheatercarrière. De twee premières van haar eigen voorstelling in theater het Pesthuys zijn al uitverkocht
Dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen hoef je Inger van Eldik niet te vertellen. Ze werkte eerder als regiomanager in de uitzendbranche en later richtte ze haar eigen beautybedrijf op, waar ze nog steeds elke dag te vinden is. Toch bleef het verlangen om op de planken te staan in het theater knagen.

Advies

"Het zat er mijn hele leven al in maar het is er nooit van gekomen", vertelt ze. Hoewel haar studieadvies de theaterkant op wees na de middelbare school, werd dit niet opgevolgd. Haar ouders vonden de toneelacademie te ver weg van Eindhoven, waar ze toen woonden. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en Inger nam op latere leeftijd toneellessen. Ook speelde ze als figurant in Dagboek van een Herdershond, wat het vuurtje verder aanwakkerde.

Verwondering

Uiteindelijk trok ze de stoute schoenen aan en begon ze te schrijven aan liedjes, teksten en daarmee haar eerste solotheatershow; 'Het is tijd'. De voorstelling bestaat uit sketches, liedjes, verhalen en veel interactie met publiek. Van Eldik speelt in het stuk zichzelf. Hoewel haar moeder nooit echt een theatercarrière aanmoedigde, vormt zij wel een centrale figuur in de voorstelling; zo is er een liedje over haar dementie en komt ook de belangrijkste levensles die Inger heeft geleerd van haar moeder naar voren; "Mijn moeder zei als ik dacht me te gaan ergeren: Ingertje, nicht ärgern, blos wundern!" Die luchtigheid en verwondering wil de theatermaakster graag ook overbrengen aan het publiek.

Dromen

Na de twee uitverkochte shows in het Pesthuys staat er nog een derde voorstelling op die plek gepland. Daarna reist Inger met haar voorstelling langs twaalf huiskamers en er is ook interesse voor de voorstelling vanuit het openluchttheater Thorn. Van Eldik durft nog steeds groot te dromen; "Mijn toekomst is theater! Met deze show het liefst het hele land door!"
Het stuk 'Het is tijd' gaat zaterdag 28 januari in première.