Geleense sopraan Angelina Ruzzafante (57) overleden

Angelina Ruzzafante 1965-2023 © Claudia Heysel
De Geleense operazangeres Angelina Ruzzafante is na een lang ziekbed overleden. Ruzzafante studeerde aan het conservatorium in Maastricht en maakte aanvankelijk carrière in Nederland. Later trad ze vooral veel op in Duitsland maar ook in andere Europese landen, in China en Zuid-Amerika had ze successen.
Angelina Ruzzafante groeide als dochter van Italiaanse ouders op in Geleen. Daar is ze na een langdurige ziekte dinsdagnacht overleden in een verzorgingstehuis.

Conservatorium

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ging Angelina Ruzzafante naar het conservatorium in Maastricht waar ze zangles kreeg van de bekende docente Mya Besselink. Die reageert geschokt op het vroegtijdig overlijden van haar voormalige leerlinge die altijd contact met haar is blijven houden: "Ze was een groot talent, dat was al meteen duidelijk toen ze met haar studie begon. Haar grootste gave was dat ze zichzelf was tijdens uitvoeringen. Een optreden was voor Angelina een feest, ze was totaal geen zenuwbundel."

Prijzen

Ruzzaffante behaalde al vrij snel naar haar cum laude afstuderen aan het conservatorium twee belangrijke prijzen: In 1992 werd ze eerste bij het Christina Deutekom Concours en tevens bij het Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch. In Limburg trad Angelina Ruzzafante vaak op. Als studente bij Opera Zuid in de opera Le Nozze di Figaro en later in De barbier van Sevilla. Verder was Ruzzafante te zien bij de Nederlandse Reisopera en de Nederlandse opera.

WK wielrennen

Het grote succes zou Angelina Ruzzafante behalen in Duitsland waar ze naar toe verhuisde. Daar was ze verbonden aan de theaters in Hagen en Dessau. Tussentijds trad ze ook op buiten Europa, onder andere in Venezuela, China en Mexico. Maar Mya Besslink is nog steeds onder de indruk van uitvoeringen die Ruzzafante gaf tijdens de opening van het WK Wielrennen in in Limburg in 2012. "Samen met de Mastreechter Staar zong ze toen I want to ride my bicycle. Dat was een enorm succes".
Na haar afscheid in 2016 trad Angelina Ruzzafante nog één keer op in Dessau. Ze keerde terug naar Geleen waar ze deze week na een lang ziekbed is overleden.
Audiofragment uit de finale van het Christina Deutekom Concours in 1992: Angelina Ruzzafante met de aria "Si, mi chiamano Mimi" uit La Bohème van Giacomo Puccini en de aria "A non credea mirarti" uit La Sonnambula van Vincenzo Bellini. Angelina Ruzzafante" sopraan en Forum Filharmonisch olv Gabriele Bellini.