Verlies van bijna één miljoen tijdens WMC 2022

Een optreden tijdens het WMC, in 2022. © ANP
Het Wereld Muziek Concours (WMC) kwam tijdens de laatste editie bijna een miljoen euro tekort op de begroting. Dat bleek tijdens een toelichting die bestuursvoorzitter Bert Corneth woensdagavond gaf aan de gemeenteraad van Kerkrade.
Het WMC werkte met een begroting van 3,2 miljoen euro. De kosten van het muziekevenement bleken echter dik twee ton hoger uit te vallen, de inkomsten waren juist lager dan begroot, ruim zes ton. Er was al rekening gehouden met een gat in de begroting dat vanuit de reserves opgevuld zou moeten worden, maar uiteindelijk bedroeg dat gat 964.000 euro, bijna een miljoen euro dus, een derde van de totale begroting.

Reserves

Het WMC heeft daarvoor de financiële reserves aan moeten spreken. Vóór de 19e editie van het concours bedroegen die reserves 1.250.000 euro. Ruim driekwart van dat bedrag is dus gebruikt om de verliezen op te vangen.

'Succesvolle editie'

Bestuursvoorzitter Bert Cornet spreekt, ondanks de forse verliezen, toch consequent van een 'succesvolle' editie. De tegenvallende inkomsten wijt hij aan de coronapandemie, onzekerheid bij bezoekers en sponsoren, en tegenvallende recettes. Het WMC kreeg tonnen aan noodsteun vanwege de coronacrisis, maar dat bleek bij lange na niet voldoende om de verliezen te dekken.

Buitenfestival

Er waren ook grote financiële problemen bij het Buitenfestival. Dat is een evenement dat door een externe partij 'voor eigen rekening en risico' georganiseerd werd tijdens het WMC. Ook dat was financieel geen succes, de gemeente Kerkrade moest -nog tijdens het festival- bijspringen met een lening van 4 ton om te voorkomen dat het Buitenfestival om zou vallen. Dat bedrag is nog niet terugbetaald.

Nog meer tekorten

Ook ná het festival waren er problemen met de financiën. Omdat nog niet al het toegezegde geld binnen was, ontstond er in het najaar een acuut 'liquiditeitsprobleem', m.a.w. er was geen geld meer voorhanden om rekeningen te betalen. Het WMC kreeg toen een lening van bijna 2,5 ton van Kerkrade, dat bedrag is inmiddels alweer terugbetaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!