Onderzoeker WMC: 'Angstcultuur onder oude voorzitter'

Het Wereld Muziek Concours (WMC) kampt met ernstige financiële tegenvallers en forse kritiek op het bestuur. © Jean-Pierre Geusens
Niet de nieuwe, maar juist de oude voorzitter van het WMC is de oorzaak van de onrust rondom het Wereld Muziek Concours. Dat concludeerde onderzoeker De Zeeuw woensdagavond tijdens een informatiebijeenkomst voor de Kerkraadse gemeenteraad.
Op verzoek van Kerkrade heeft De Zeeuw de situatie bij het WMC tijdens de afgelopen editie onder de loep genomen. Die editie kampte met fikse financiële tegenvallers en bestuurlijke onrust.

Leegloop

Oud-voorzitter Max Kousen droeg in april 2022 de voorzittershamer over aan Bert Corneth. Na de zomer vertrokken veel mensen uit de WMC-organisatie. Betrokkenen die L1 daarover sprak wezen richting Corneth en zijn 'autoritaire, competitieve en opvliegende' stijl van leidinggeven als oorzaak van de leegloop.

Angstcultuur

Onderzoeker De Zeeuw pleit Corneth grotendeels vrij, en wijst met de beschuldigende vinger juist richting oud-voorzitter Max Kousen, zo bleek woensdagavond tijdens de informatiebijeenkomst. "Kousen is niet uit eigen beweging opgestapt uit het WMC-bestuur. Er was een angstcultuur op het bureau, samenwerking met Kousen was onmogelijk", concludeert De Zeeuw.

Zeer kwalijk

Verschillende vrijwilligersgroepen zouden ook over Kousen geklaagd hebben. Kousen verweet zijn opvolger Corneth een financiële en personele puinhoop veroorzaakt te hebben, maar De Zeeuw zegt daarover: "De aantijgingen en bedreigingen (van Kousen, red.) blijken niet terecht te zijn. Hij heeft vertrouwelijke informatie laten lekken, waardoor er negatieve aandacht voor het WMC is ontstaan. Dat is schadelijk voor het WMC en voor Corneth. Ik vind het zeer jammer dat er gelekt is. Ik neem dat de heer Kousen en wie er verder voor het lekken verantwoordelijk is, zeer kwalijk."

Leegloop

De Zeeuw concludeert verder dat de leegloop bij de WMC-organisatie niet ontstond door de stijl van leidinggeven van Corneth, maar dat medewerkers vertrokken omdat ze 'niet functioneerden, hun termijn verstreken was, vanwege een andere baan of vanwege een verschil van mening met het bestuur.' De Zeeuw zegt verder dat de aantijgingen (van Max Kousen over Corneth, red.) 'overtuigend door Corneth weerlegd zijn.’

Zwijgcontract

Onderzoeker De Zeeuw had in een eerdere versie van zijn presentatie de aanbeveling om tot een overeenkomst te komen "dat over het verleden niet meer gecommuniceerd zal worden, om negatieve publiciteit en onrust te voorkomen." Ook zou oud-voorzitter Kousen, na ondertekening van zo'n overeenkomst, de gouden ere-penning krijgen. Beide aanbevelingen zijn door De Zeeuw geschrapt, zo gaf hij aan, vanwege de uitlatingen en houding van Kousen de afgelopen maanden. Het huidige bestuur onder leiding van Bert Corneth kan wat betreft de onderzoeker blijven zitten.

Rumoer

Er was veel kritiek op het onderzoek van De Zeeuw. Enkele raadsleden hekelden het feit dat ze het rapport niet hadden. Maar de 'evaluatie' van De Zeeuw blijkt een powerpointpresentatie van 10 slides te zijn (inclusief 2 slides titelblad en inhoudsopgave), die hij woensdagvond presenteerde. 'Dat is het onderzoek,' aldus De Zeeuw. Ook maakten enkele raadsleden zich boos over het feit dat De Zeeuw zich, in hun ogen, zó op één persoon richt in zijn onderzoek. 'Het komt op mij over als een geregisseerde afrekening,' aldus de VVD.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!