Eerste stadsdichter ooit heeft tips voor opvolger in Venlo

Emma Crébolder (80) thuis in Maastricht. © L1 (Peter Beeker)
Sef Derkx is de nieuwe stadsdichter van Venlo. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Emma Crébolder (80) uit Maastricht. Ze was de allereerste stadsdichter ooit die werd aangesteld. In 1993 vervulde ze de taak in Venlo.
"Het was druk", herinnert Emma Crébolder zich over haar periode als stadsdichter in Venlo. De stad vierde toen het 650-jarige jubileum van de stadsrechten. "Er was natuurlijk van alles te doen. Maar je moet als stadsdichter niet alleen over de feestelijkheden schrijven. Ook de zelfkant komt aan bod."

Vergetelheid

Venlo was de eerste gemeente in Nederland die het stadsdichterschap instelde. Inmiddels hebben veel steden een dichter die het wel en wee van de stad en omgeving beschrijft. In Venlo is het ambt de laatste jaren in de vergetelheid geraakt. De gemeente stelt per januari weer een nieuwe stadsdichter aan.

Nieuwe bundel

Emma Crébolder schrijft iedere dag. Haar nieuwe bundel met gedichten 'Uitlichten' is vorig jaar verschenen. "Poëzie leeft, dat merk ik. Veel mensen zijn met taal bezig. Rapmuziek vind ik daarom interessant. Jonge mensen die met taal spelen. Gedichten en muziek hebben veel overeenkomsten."

Eigenwijs

Het was een mooie periode in Venlo vertelt Emma Crébolder over de tijd dat ze stadsdichter was. "Een hoge productie is goed om het snel-schrijven onder de knie te krijgen. De beste tip die ik aan de nieuwe stadsdichter van Venlo kan geven is dat je je eigen pad moet bewandelen en eigenwijs zijn."
Sef Derkx is woensdagavond gepresenteerd als nieuwe stadsdichter van de stad. Hij krijgt de titel voor twee jaar. Vrijdag stelt hij zich voor aan de Venlonaren.