Video: Juna (21) doet auditie voor de toneelacademie

Juna Hurkens krijgt bij theaterschool De Zuiderlingen in Maastricht les van Michel Sluysmans © L1
Deze week zijn er auditierondes voor de toneelacademie in Maastricht. Ieder jaar zijn er honderden aanmeldingen, maar uiteindelijk worden er maar zo'n tien mensen toegelaten tot de acteursopleiding van de bekendste toneelschool van Nederland.
Juna Hurkens (21), uit Maastricht, is één van die auditanten dit jaar.

Acteren

Ze danst al haar hele leven, acteren doet ze pas twee jaar. Toch weet ze zeker dat ze er haar beroep van wil maken: "Het moment dat ik acteerles heb genomen ben ik als persoon zó veranderd. Ik ben vrijer geworden, socialer, heb meer compassie met mensen."
Juna volgt de vooropleiding bij theaterschool De Zuiderlingen in Maastricht. "Die vooropleiding laat jou kennis maken met alle vakken die je ook krijgt op een theatervakopleiding, zoals beweging, zang, creatief schrijven, cultuurbeschouwing, heel veel verschillende dingen", vertelt Judith Pol, artistiek leider van De Zuiderlingen. De cursisten, onder wie Juna, komen 22 zaterdagen per jaar bij elkaar voor les.

'Het verandert je leven'

"Het begint bij lol", zegt gastdocent en Gouden Kalf-winnaar Michel Sluysmans. "Ik kwam bij de jeugdtheaterschool vroeger, het was een feest. Het waren leuke mensen, we waren bezig met toneel maken, het was spannend." Sluysmans weet hoe spannend een auditie voor de toneelschool is: "Het is de belangrijkste auditie van je leven. Als je hem haalt, dan kom je op die opleiding. Het is anders als je een filmrol niet krijgt, dat verandert je leven niet. Maar als je deze auditie haalt, dan verandert het je leven."
Als Juna de auditie deze week overleeft, volgt er nog een selectieronde van drie dagen, voor die felbegeerde plek op de toneelacademie. Juna: "Heel spannend, echt heel spannend. er is heel veel om voor te bereiden, ben er continu mee bezig. Maar dit wil ik gewoon, ik vind het fantastisch om er zo mee bezig te zijn.