Europarlementariër Vera Tax uitgeroepen tot carnavalsprinses

Prinses Vera I met haar adjudanten © L1 (Maurice de Heus)
Vera Tax is zaterdagavond uitgeroepen tot prinses van de Venlose carnavalsvereniging De Gaaskaetel.
Tax, in het dagelijks leven lid van het Europees Parlement, is de eerste vrouwelijke prinses van een carnavalsvereniging uit Venlo.
De volledige driespan van De Gaaskaetel is vrouwelijk. Nina Bellen en Emmy Duckers zijn namelijk de adjudanten van Tax. "Alleen de 3-kes hebben een vrouwelijke nar gehad, verder alleen mannen", zo weet vasteloaveskenner Tom Doesborg.

Glazen plafond

Prinses Vera I, in het verleden gemeenteraadslid en wethouder in Venlo, is blij met haar uitverkiezing: "Het glazen plafond is doorbroken en nu gaat het dak eraf." Tax vindt het mooi dat ze de eerste prinses is van een Venlose carnavalsvereniging. Het sluit volgens de kersverse prinses ook aan bij haar werk in Brussel. Daar zit Tax in de commissie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. "Dit is een heel belangrijk moment. Als je van de 'vasteloavend' houdt, dan is het moeilijk om daar een conflict over aan te gaan. Daarom is het zo tof dat de mannen van de Gaaskaetel hebben gezegd dat het tijd is voor een vrouw."

Rollen

Carnaval is traditioneel ook het feest van de sociale spiegel, het omdraaien van de maatschappelijke rollen. Daar ligt voor Tax een interessante uitdaging. Ze bekleedde zelf machtsposities als wethouder in de gemeenteraad van Venlo en nu in het Europees Parlement. "Ik kan heel goed om mezelf lachen. Ik hoop vooral dat mensen mij vol onderuit halen en veel "joeks en jen", daar gaat het om".

Tegelen

Ook De Beerpiëp uit Tegelen koos dit seizoen voor een vrouw als voorganger. Volgens de vereniging stond de primeur al voor 2021 gepland, maar corona trok een streep door die carnavalseditie. Komend seizoen regeert Sandra Geraats in Tegelen, met adjudantes Esther Verkoelen en Wendy Janssen.